Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas prikazu sposobnosti Vojske Srbije "Zastava 2024" na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici.

Više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, oko 2.500 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 50 vazduhoplova angažovano je u prikazu sposobnosti.

Predsednik je istakao da je izuzetno ponosan na ono što je video danas, i da ne postoji oblast u kojoj smo tako drastično napredovali kao što je položaj vojnika.

Posebno je istakao da je ponosan što vidi veliki broj dronova "Komarac", koji mogu naneti veliku štetu neprijateljima. On je takođe tražio da ljude odmah puste da vide naoružanje.

Screenshot 2024-09-20 123341.jpg
Screenshot RTS 

Vučić je istakao razornu moć raketa "Ataka" koje koriste helikopteri Mi-35.

Predsednik kaže i da naš načelnik generalštaba smatra da nema vojske bez tenka, i pored činjenice da mnogi predviđaju "kraj tenka" zbog rata u Ukrajini.

- Svi traže od nas da uručimo i predamo naše tenkove, a mi po broju stanovnika smo prvi ili drugi u Evropi po broju ispravnih tenkova po glavi stanovnika. Znam 15 zemalja koje zajedno nemaju tenkova koliko ima Srbija - naglasio je Vučić.

Screenshot 2024-09-20 115712.png
Screenshot RTS 

Na pitanje da li će dati neke tenkove, kratko je rekao: "Ne dam ja! Nisam dobio takav zahtev, a i da traže, načelnik generalštaba se ne bi složio".

- Mi ovo nismo mogli ni da sanjamo, toliko sam srećan i ponosan kada vidim šta imamo i u vazduhu, i PVO sisteme, nove radare... Ono što ćete najviše videti, sve je ovo Srbija, svi Miloši, Lazari, Nore... 50 odsto ovde je proizvedeno u Srbiji, a 50 odsto iz inostranstva. To nas čini jednom od najboljih i najjačih armija proporcionalno našoj veličini - kazao je on.

Ceo prikaz naoružanja u Batajnici pogledajte KLIKOM OVDE.