Dejan Radić iz Starog Gracka u opštini Lipljan sinoć je brutalno pretučen i opljačkan u svom domu. Njega su trojica Albanaca vezala i tukla, zbog čega je završio u bolnici s težim povredama. Kancelarija za KiM okarakterisala je ovaj napad kao etnički motivisan i poručila da je on posledica antisrpske politike i institucionalnog nasilja koje prema Srbima sprovode Priština i Aljbin Kurti.

Opljačkan

Radić je ispričao da su ga napala trojica Albanaca naoružana drvenim palicama.

- Sinoć malo pre ponoći čuo sam nešto pored kuće, a onda i kuče kako laje. Pomislio sam, možda su psi, nisam znao šta je i kako je. Nije prošlo pet-deset minuta, kuče je sve više lajalo. Oni su ga gađali jabukama, tu voćnjak imam. Uzeo sam veliku bateriju i izašao tri-četiri metra od kuće. Lampu sam usmerio ka putu, misleći da odatle nešto dolazi, ali kad sam okrenuo lampu prema kući, malo iza nje video sam troje njih kako stoje s drvenim palicama. I odjednom su krenuli na mene, bacili me dole i udarali, posle su me uvukli u kuću i vezali me kablom i uzeli mi to što sam imao, sve pare, 2.200 evra i 50 iz džepa, za šta sam teško radio. I posle, kad sam im rekao gde su te pare, uzeli su ih i pobegli i tako me ostavili - ispričao je Radić za Kosovo onlajn, navodeći da mu je prvi u pomoć priskočio komšija Zoran Ćirković.

Dejan Radić.jpg
foto: Kosovo Online 

- On je zvao policiju, oni su izvršili uviđaj i posle pozvali Hitnu pomoć - ispričao je Radić.

Hirurg Blažo Turković: Primljen s kontuzionim povredama i oteklinama

Hirurg KBC u Kosovskoj Mitrovici Blažo Turković izjavio je da je pretučeni Radić primljen s kontuzionim povredama i oteklinama.

- Urađen mu je CT glave s obzirom na to da se radi o kontuzionim povredama glave sa oteklinama i čela i lica, s krvnim podlivima nosa i usana... To su tipične povrede zadobijene prilikom premlaćivanja - rekao je Turković i naveo da je Radić izuzetno uplašen i da je, s obzirom na njegovo stanje i godište, taj strah netipičan.

Kako je naglasio doktor Turković, pretučeni Dejan Radić nije hteo da ostane radi daljeg praćenja na odeljenju KBC Kosovska Mitrovica, već je zatražio da bude pušten kući.

Modrice po telu

To je potvrdila i komšinica Milijana Marković, koja je posle ponoći čula Radićevo dozivanje.

- Spavali smo, ja sam se oko ponoći probudila i izašla u pidžami, čujem da me neko zove. Kiša je padala, izađem da vidim šta se desilo, u tom trenutku je on vikao. Kaže da su mu vezali ruke, noge i odveli su ga u sobu, gde su mu bacili ćebe preko glave i tukli ga. Rekao mi je: "Sve što sam imao vredno uzeli su." Ali dosta su ga pretukli, imao je modrice po licu, svuda, videli su se tragovi vezivanja. On je došao nakon toga kod nas i pozvali smo policiju. Nije smeo da se vrati kući - ispričala je Markovićeva.

Naime, Dejan nije imao kome da se obrati osim prvim komšijama, pošto u porodičnom domu živi sam otkako mu je majka nedavno preminula. Zbog težine povreda on je nakon hospitalizacije u KBC Priština s privremenim sedištem u Gračanici upućen na dalju dijagnostiku u KBC Kosovska Mitrovica, što je za Kosovo onlajn potvrdio direktor KBC Priština-Gračanica Bratislav Lazić.

Srpska lista: Međunarodni predstavnici da dođu u Staro Gracko

Iz Srpske liste su poručili da je ovaj napad posledica antisrpske politike režima u Prištini.

- Meštani Starog Gracka se godinama nisu oporavili od mučkog ubistva žetelaca iz ovog sela, i ovaj gnusni čin je izazvao ogorčenje, strah i uznemirenost Srba. Zahtevamo da međunarodni predstavnici dođu u Staro Gracko i izbliza vide kako žive Srbi, kako izgleda kada se o njihovoj bezbednosti staraju kosovske institucije i kako se antisrpska politika koju sprovodi Kurti reflektuje na svakodnevni život našeg naroda - istakli su iz Srpske liste.

Brutalan napad

Napad na Radića Kancelarija za KiM je okarakterisala kao etnički motivisan.

- Ovaj brutalni napad posledica je antisrpske politike i institucionalnog nasilja koje prema Srbima sprovode Priština i Aljbin Kurti i brojnih primera policijske brutalnosti, kojima se šalje poruka da su Srbi na KiM poželjne i legitimne mete Albanaca i da za njihovo stradanje niko neće odgovarati - istakli su iz Kancelarije.

Naglasili su da su napadi na Srbe postali svakodnevica na Kosovu jer svaka mržnja rađa i inspiriše mržnju, a Srbi u ovom stradalnom selu ni posle dve i po decenije nemaju mira, već su ponovo na meti Albanaca.

- Ovaj napad uneo je ogromnu zabrinutost i zebnju među preostale Srbe koji žive u Starom Gracku, jer oni čija je obaveza da ih štite okreću glavu na drugu stranu da ne vide sopstvenu sramotu - konstatovali su.

Nekadašnji direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović za Kurir kaže da će napadi na Srbe biti sve učestaliji jer Kurti to podržava svojom antisrpskom politikom.

0407-dado-djilas.jpg
Dado đilas 

- Srbe na dnevnom nivou tuku, pljačkaju i maltretiraju, a tu eskalaciju nasilja izaziva Kurti. On je učinio sve da nasilja nad Srbima bude što više i to radi i preko institucija, sve u funkciji etničkog čišćenja - ističe Ivanović.

Ukazuje i da je Kurti iz istog razloga gotovo svu policiju poslao na sever Kosova.

- Na severu ne možete da pređete dva kilometra puta da vas neka patrola ne zaustavi, i to naoružani do zuba. Pritom, ne znaju ni srpski jezik, a maltretiraju naše ljude. Strepim da će se nastaviti talas nasilja i da će ono biti sve žešće - ukazao je Ivanović.

Petnaesti fizički napad od početka godine

13.01. U severnom delu Kosovske Mitrovice pripadnici kosovske policije su u sred bela dana pucali iz automatskog oružja

22.02. Grupa Albanaca pokušala da zastraši pucnjem iz pištolja povratnika iz sela Bića kod Kline koji je na svom posedu pošao da obiđe stoku

23.02. Dvojica Albanaca presrela su automobilom srpske mladiće ispred Srednjoškolskog centra u Lapljem selu kod Gračanice i maltretirali ih po nacionalnoj osnovi uz pretnju noževima

25.02. Albanac fizički napao sveštenika u centru Prizrena

09.03. Albanac iz Suve Reke ispalio nekoliko hitaca iz vatrenog oružja u selu Donja Bitinja u opštini Štrpce

13.04. Pripadnici ROSU pretukli Vladana Stevanovića iz sela Bube kod Zubinog Potoka i pretili mu pištoljem

23.04. Grupa Albanaca pretukla i opljačkala dvadestogodišnjeg Petra Kostića na parkingu u Kosovskoj Mitrovici

28.04. Grupa Albanaca pretukla dvojicu Srba u naselju Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice

26.05. U dvorište porodice Ivice Đuzića u Mogili postavljena ručna bomba

15.06. Pripadnici ROSU maltretirali grupu mladića u Leposaviću, uperili puške u njih i prskali ih suzavcem

05.07. Albanac napao Mladena Đošića u selu Donja Brnjica i naneo mu telesne povrede

14.07. Na Glavnom gradskom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici Albanac fizički nasrnuo i gađao flašom dvoje novinara

29.08. Kosovski policajac odugnuo trudnu aktiviskinju, Milicu Andrić-Rakić, koja je sa grupom građana protestovala zbog posete tzv. kosovskih ministara severnom delu Kosovske Mitrovice

10.09. Kosovska policija pretukla i privela tri srpska mladića u severnom delu Kosovske Mitrovice

20.09. Dejana Radića u Starom Grackom pretukla i opljačkala trojica napadača koja su pričala albanski

Bonus video:

Kurir televizija Poznato stanje srpskog diplomate u Minhenu! Lović: Albanci pokušavaju sve kako bi izazvali incident, bio je napadnut jer je pričao našim jezikom!