Sigurna zona više ne postoji. Od ruske invazije na Ukrajinu i zastrašujućeg rata na Bliskom Istoku koji svakog minuta preti da izađe iz regionalnog sukoba, svet je postao nebezbedno mesto. Najskuplja reč je mir, otkad se jeftino prodao komfor 21. veka, u kom se, ma šta neki kritikovali, istorija pokazuje, najudobnije živi.

Ratovi su sve opomenuli i otvorili poglavlje u kojem više nema garancija. Ne znamo da li će eskalirati, ne znamo da li će biti recesije, ne znamo da li će biti nove pandemije, a naučnici tvrde da znamo da će biti klimatskih katastrofa. Znamo još i da moramo da budemo spremni za sve to. Današnji dan i aktivnosti predsednika Aleksandra Vučiča, ministara i Vlade Srbije, možda su najbolje pokazali da je fokus države na predostrožnost. Prikazani su sposobnost i naoružanje Vojske Srbije, viđen je plan za novu kupovinu oružja, i usaglašeno je uvođenje obaveznog vojnog roka.

Večeras su gosti emisije Usijanje Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Darko Glišić, ministar za javna ulaganja i Dejan Vuk Stanković, politički analitičar govorili o svim velikim izazovima i pozicijama naše male zemlje.

313521_240920.00_13_20_02.Still003.jpg
Kurir teleivizija 

- Treba da znamo da 16 zemalja Evrope ima obavezni vojni rok. To nije nešto što se događa samo u Srbiji. To je odgovor svih zemalja, pa i naše zemlje na ono što se događa u svetu. Mi kao mala zemlja koja nije članica ni jedne vojne alijanse moramo da vodimo računa o svojoj bezbednosti. Mi se ne naoružavamo da bi bilo koga napali, već da bi štitili svoju slobodu i nezavisnost o čemu je predsednik mnogo puta govorio - rekao je Vesić. 

Glišić je ocenio da je današnja odluka Vlade Srbije veoma važna: 

313521_240920.00_19_38_16.Still002.jpg
Kurir televizija 

- Današnja odluka vlada je veoma važna i učvršćuje temelje Srbije kao veoma ozbilje države koja vodi računa o svakom segmentu društva i razvija svaki segment društva. Ono što je uvek na visokom nivou držalo duh naroda jeste vojska i poverenje u vojsku. 

313521_240920.00_21_19_03.Still001.jpg
Kurir televizija 

- Pretpostavljam da je ovde namera zakonodavca da se omogući bazična vojna obuka. Ljudi nauče najpre šta je šta je život u jednoj specifičnoj instituciji kao što je vojska i u zavisnosti od roda vojske nauče neke bazične veštine koje se za to vezuju - rekao je Stanković.

kurir televizija MINISTAR GORAN VESIĆ ZA KURIR: Ne naoružavamo se da bi nekoga napali, već da zaštitimo svoju slobodu i nezavisnost

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

 Bonus video:

Kurir televizija "Srpska vojska je u Veliki rat ušla kao umorna, ali veoma iskusna" Istoričari izneli detalje Cerske bitke: Ovako smo se odbranili