"I danas je aktuelna ta tema: odnos prema državnom i nacionalnom pitanju. Tako da Osma sednica i dalje traje ali pobediće Srbija. Jedan od osnovih stubova te borbe su SPS i aktuelno državno rukovodstvo Srbije", rekao je Dačić na naučnom skupu povodom 37. godišnjice Osme sednice, a prenosi Beta.

On je rekao da su se tada "sučelila dva suprotna koncepta" i da je pobedio onaj koji je "označio početak kraja ponižavanja Srbije i nastanak velikog narodnog pokreta za uspostavljanje jedinstvene Srbije i odlučno rešavanje kosovskog problema, sprečavanje terora nad srpskim narodom".

Po njegovim rečima, Milošević je kao tadašnji predsednik Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije "artikulisao većinsko raspoloženje u Srbiji i imao sluha za tadašnje potrebe srpskog naroda".

slobodan-milosevic.jpg
YT Screenshoot 

 Rekao je i da su tadašnji predsednik Predsedništva Srbije Ivan Stambolić (1936-2000) i predsednik beogradske organizacije SKS Dragiša Pavlović (1943-1996), kao predvodnici suprotnog koncepta, bili "odsečeni od realnosti" teškog položaja Srba na Kosovu i neravnopravnog položaja Srbije u SFR Jugoslaviji.

Dačić koji je i potpredsednik Vlade Srbije, istakao je da je "Osma sednica kamen-međaš u novijoj istoriji Srbije, tu je udaren temelj nove, moderne države".

Rekao je i da Milošević nije imao lični sukob sa Stambolićem, već su to bile različite koncepcije.

"Najoštrije osuđujemo ubistvo Ivana Stambolića i podržavamo da svako ko je za to kriv treba da odgovara", rekao je Dačić.

ivan-stambolic--printsceen-8.jpg
Printscreen Ivan Stambolić otet je i ubijen u avgustu 2000. godine

Na sednici je razrešen Pavlović, koji je zapamćen po izjavi da se problem Kosova ne može rešavati "olako obećanom brzinom" što se smatralo optužbom protiv Miloševića, a sa funkcije ubrzo je otišao i Stambolić koji se sasvim povukao iz javnog života.

Dačić je na novinarsko pitanje, posle govora, o tome kako komentariše da je u presudi Specijalnog suda navedeno da je Milošević nalogavac ubistva Stambolića, kao svog političkog protivnika, rekao da je svoj stav već izneo u govoru.

Stambolić je ubijen krajem avgusta 2000. godine, mesec dana pre izbora na kojima je Milošević izgubio, a govorilo se da bi mu Stambolić mogao biti protivkandidat na nagovor demokratske opozicije.

U vreme postupka u Specijalnom sudu o tom ubistvu, Milišović je već bio u Hagu, kao optuženi za ratne zločine, tako da nije ni mogao da mu se sudi u predmetu Stambolić.

Optuženi su i proglašeni krivim komandant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek - Legija i nekoliko njenih pripadnika, kao i tadašnji šef Državne bezbednosti Radomir Marković.

Oni su uhapšeni u vreme akcije "Sablja", pokrenute posle ubistva premijera Zorana Đinđića (1952-2003), kada je jedan od pripadnika te jedince kao svedok saradnik odveo policiju na Frušku Goru i pokazao gde je zakopano telo Stambolića koji je bio otet ispred zgrade u kojoj je stanovao na Košutnjaku, u Beogradu.

Kurir.rs / Beta

Mup Srbije Ivica Dačić sumirao posetu NR Kini

 BONUS VIDEO

Kurir Ivica Dačić