O vojnoj vežbi "Zastava 2024", koju je srpska vojska održala na vojnom aerodromu u Batajnici, a kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, juče se diskutovalo širom regiona, a najviše pažnje tom događaju posvetili su mediji u Hrvatskoj.

"Srpska vojska pokazala mišiće", bio je naslov u Večernjem listu, dok su ostali portali citirali Vučića, koji je, između ostalog, pričao i o francuskim "rafalima". Vojnog prikaza dotakao se i bošnjački novinar Senad Hadžifejzović, koji je u svojoj emisiji izjavio da je "Srbija pokazala kakvu moć ima".

Hrvatski mediji.jpg
Printscreen Vecernji.hr 


Komentarišući reakcije u regionu na "Zastavu 2024", ekspert za odbranu i bezbednost Ivan Miletić za Kurir kaže da je svima vrlo jasno da je Vojska Srbije na toj manifestaciji pokazala da je respektabilna snaga, koja ima svoju samostalnu namensku industriju i mogućnost da dopremi i stavi u operativnu upotrebu i sisteme inostranih proizvođača.

Vojska Srbije (43).jpeg
Marko Karović 

"Ovako nešto će uvek biti predmet pažnje medija u regionu, a naročito u Hrvatskoj, uzimajući u obzir istorijsko nasleđe građanskog rata na tlu bivše Jugoslavije. Hrvatski mediji su oni koji uvek obraćaju pažnju na kretanja u modernizaciji i opremanju Vojske Srbije, jer je tako napravljena i podela posla unutar NATO, gde se Hrvatska postavila kao vodeća nacija u prikupljanju informativno-obaveštajnih podataka vezanih za Zapadni Balkan. Ovu poziciju su dobili što zbog jezičke povezanosti regiona i Hrvatske, što zbog drugih poslovnih i ekonomskih veza kroz koje Hrvatska prikuplja ove podatke za potrebe Alijanse", objašnjava Miletić.

sequence-01.01-18-32-11.still006.jpg
Kurir Televizija 

On dodaje da ova pozicija Hrvatskoj daje i mogućnost da, u saradnji sa drugim zemljama saveznicama unutar NATO, čini i grupu za pritisak unutar Alijanse, za kreiranje politike NATO prema Srbiji i drugim zemljama koje nisu članice, poput Moldavije i Bosne i Hercegovine.

Vojska Srbije (15).jpeg
Marko Karović 

 "Srbiju to ne treba da brine, jer Srbija ima mogućnost da u povećanju obima vojne saradnje na bilateralnom nivou sa zemljama poput Francuske i SAD, u okvirima svoje definisane neutralnosti, kompenzuje ovakav pritisak i bude nosilac stabilnosti u regionu. Dobar primer je upravo nabavka kontingenta visokotehnoloških sistema iz Francuske, kao što su avioni "rafal" najnovijeg modela i poslednje generacije", zaključuje Miletić.

Kurir.rs/M.Crnogorac

 BONUS VIDEO

Kurir televizija KO SVE MOŽE DA SE PRIJAVI ZA DOBROVOLJNO SLUŽENJE VOJSKE? Pukovnik Petrović: Već 1. septembra novi vojnici šalju se U TRI CENTRA