Opozicija u Skupštini Srbije traži zabranu iskopavanja litijuma, a zapravo ta njihova zabrana znači - "zabraniti iskopavanje litijuma dok je ova garnitra na vlasti, a kad se vlast promeni, odnosno kad mi dođemo na vlast - tada bi mogao da iskopava litijum".

Tako bi se ukratko mogli objasniti zahtevi opozicije koji traže zabranu u predstavi za javnost dok u svojim medijskim nastupima kažu da baš tako i ne misle. Naime, Đorđe Pavićević, poslanik Zeleno-levog fronta (ZLF), priznao je da opozicija nije za trajnu zabranu litijuma.

Đorđe Pavićević.jpg
Printscreen N1 Đorđe Pavićević, poslanik Zeleno-levog fronta (ZLF)

On je odgovarajući na pitanje voditeljke N1 koje je glasilo: "Vi zapravo tražite privremeno obustavljanje istraživanja, zar ne?", doslovno rekao:

"Da. Tu je bila rasprava oko reči "trajno" jer je besmisleno zakonom nešto trajno regulisati jer zakon važi dok se ne donese drugi zakon. Postojala su neslaganja unutar opozicije da li uopšte treba stavljati vremensku odrednicu do kada važi zabrana, jer ona prestaje kad se donese drugi zakon. A raspravljali smo i oko toga koliko je korisno da se zaustave sva istraživanja vezana za rudarstvo".

Ovim je Pavićević bukvalno potvrdio ono na šta vlast i ukazuje sve vreme - dvostruke aršine opozicije kada je reč o litijumu, kaže Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije.

screenshot-5.jpg
Kurir Televizija Marko Matić, izvršni direktor Centra za odgovorne medije

 "Priznanje predstavnika opozicije da nisu za trajnu zabranu kopanja litijuma već samo dok oni ne dođu na vlast, predstavlja vrhunac političkog licemerja i jasan pokazatelj da su im lični interesi ispred javnog. Ovo je istovremeno i priznanje da su zajedno sa nekim drugim unutrašnjim i inostranim centrima moći svesno i s namerom politički instrumentalizovali temu kopanja litijuma kako bi zadovoljili svoje privatne interese. Širenjem dezinformacija najpre su pokušali da izazovu strah kod građana Srbije kako bi tim strahom dalje manipulisali, rušili državne institucije i dokopali se vlasti na ulici mimo demokratskih procedura i izbora", ocenjuje Matić.


Podsećamo, deo opozicije u Srbiji je Skupštini 10. septembra predao predlog izmene zakona kojom se traži zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora. Opozicioni poslanici zahtevali su vanrednu sednicu parlamenta na kojoj bi se raspravljalo o njihovom predlogu, a predsednica Skupštine Ana Brnabić saopštila je da će zahtev biti usvojen i da će zakazati sednicu. Prema našim informacijama, ta vanredna sednica uslediće sledeće nedelje, možda već i u ponedeljak 23. septembra, a nakon završetka rasprave o rebalansu.

Kurir.rs/M.CG.