Žan-Noel Baroje novi šef francuske diplomatije. Premijer Mišel Barnije je nakon dve nedelje objavio sastav nove vlade, a jednu od najvažnijih pozicija držaće bivši ministar za Evropu, koji je Srbiju označio kao najznačajniju zemlju na Zapadnom Balkanu.

Francuska je tako dva meseca nakon izbora dobila vladu, a Srbija je izgleda dobila i velikog saveznika u novom francuskom ministru spoljnih poslova.

"Nadam se da će Srbija uskoro postati članica Evropske unije"; rekao je Baro kada je posetio Srpsku kuću u Parizu, istakavši da je upriličena "neverovatna izložba o identitetu Srbije", koja je blizak prijatelj Francuske.

On je tom prilikom i prepručio svima da u La Viletu da posete Srpsku kuću.

Upozoravao na podele među zemljama EU ako tzv. Kosovo uđe u Savet Evrope

Baro je kada se razmatrao prijem tzv. Kosova u Savet Evrope, isticao da smatra da je tzv. Kosovu tamo mesto, ali da bi ipak bilo potrebno da pređe određeni put da bi do članstva i došlo.

Novi ministar spoljnih poslova Francuske je tada tokom svog obraćanja na sastanku Komitetu ministara naveo da je Francuska jedna od članica Saveta Evrope koja priznaje tzv. Kosovo i koja smatra da je u budućnosti tzv. Kosovu mesto u Savetu Evrope.

"Francuska, ipak, smatra da u tom smislu Kosovo tek treba da pređe određeni put i Francuska je uostalom na raspolaganju da prati Kosovo na tom putu. Takođe, Francuska smatra da u ovoj fazi postoji rizik da bi pitanje Kosova moglo da izazove podele među zemljama u Savetu Evrope i da to pitanje treba da se razmatra kasnije kad Kosovo pređe put za koji smatramo da je potrebno da ga pređe", kazao je Baro.

Podrška srpskom narodu ka EU

On je uoči nedavne posete predsednika Francuske Emanuela Makrona rekao da je Srbija "zemlja koja je najvažnija na Zapadnom Balkanu, enklavi u srcu Evrope" i da je srpski narod okrenut ka Evropskoj uniji. Upozorio je i na rizik od "destabilzacije iz Rusije i Kine".

Bivši profesor, u politici od 2015. godine

Rođen je u Parizu 1983. Diplomirao je 2007. u Evropskoj poslovnoj školi u Parizu, da bi 2013. bio imenovan za docenta na prestižnoj školi MIT, a vanredni profesor je postao 2017. Baro je 2015. izabran za odbornika u istom okrugu gde su ranije odbornici bili njegov deda i otac.

(Kurir.rs/Kosovo online/Preneo: Đ. M.)