"Mislim da će i ova godina za njega i Srbiju biti veoma uspešna, naročito jer smo uspeli da stvorimo veliki broj lično dobrih odnosa sa liderima tih zemalja. To prijateljstvo treba održavati", rekao je Dačić, za TV Prva, podsetivši da je u tim zasedanjima redovno učestvovao kao šef diplomatije.

Govoreći o Kosovu i Metohiji rekao da nije problem postojanje Briselskog sporazuma, već njegovo nesprovođenje.

"Nama su to garantovali Ketrin Ešton, Madlen Olbrajt, Hilari Klinton. To je pokazatelj nekredibilnosti međunarodne zajednice i tolerisanja (Prištine)", rekao je Dačić.

Dačić je naveo da je agenda takozvanog premijera Aljbina Kurtija - "ajde da još otvorim most (u Kosovskoj Mitrovici) i imaću 50 odsto na izborima", ali da ga ne interesuje šta će biti sa mirom i bezbednošću.

Istakao je da "niko ne treba da smatra da je naša slabost to što je Srbija za dijalog, već je odraz naše snage to što verujemo u dijalog".

"Ali mi smo spremni da reagujemo na svaki način da zaštitimo živote našeg naroda na Kosovu i Metohiji, samo to ne bi bilo dobro ni za koga. Ne valja da dođe do toga", poručio je Dačić, pominjući i "ratne bubnjeve koji dolaze iz Prištine".

Vučić će boraviti u Americi do 27. septembra 2024. godine, kako bi učestvovao na 79. zasedanju GS UN. Njenim učesnicima obratiće se u utorak 24. septembra, najavljeno je iz Predsedništva.

Kurir.rs / Beta

 BONUS VIDEO

Kurir Ivica Dačić