Direktor Kancelarije za IT i eUpravu, dr Mihailo Jovanović je gostujući na jutarnjem Dnevniku Radio-televizije Srbije govorio o daljim planovima Vlade Republike Srbije i Kancelarije za unapređenje elektronskih usluga, razvoju veštačke inteligencije, kao i najavio dva velika događaja koja nas očekuju do kraja godine.

Srbija je puno uradila na polju digitalizacije i uvođenju elektronske uprave, a nova Vlada predvođena premijerom Milošem Vučevićem podiže lestvicu očekivanja i zadataka koji stavljamo pred nas. Naš zadatak je dalja i što šira digitalizacija najbitnijih sektora našeg društva, zdravstva, privrede prosvete, poljoprivrede, ali na način da primenimo nove tehnologije tako da elektronska uprava bude što pristupačnija i lakša za građane kako oni više ne bi bili kuriri koji svoja dokumenta nose od šaltera do šaltera”, rekao je Jovanović.
Što se tiče daljeg razvoja veštake inteligencije u Srbiji, Jovanović je istakao da je u prvih sto dana rada Vlade, formiran Savet za veštačku inteligenciju gde se nalaze eminentni stručnjaci iz ove oblasti u Srbiji.

“Osnovni zadatak ovog Saveta je da nađe primenu VI u ovim sektorima o kojima sam prethodno govorio. Mi intenzivno radimo na projektima primene VI i u narednom periodu ćemo izaći sa konkretnim predlozima i idejama kako će ova nova tehnologija o kojoj ceo svet priča olakšati naš život”, rekao je Jovanović.

On je dodao da se veštačka inteligencija zasniva na obradi velike količine podataka i da će se uz pomoć superkomjutera, VI primenjivati pre svega u zdravstvu na analizi rezultata. Takođe, u okviru Programa “Skok u budućnost - Srbija 2027”, Jovanović je predstavio dalje planove za proširenje Državnog data centra u Kragujevcu.

Jovanović je najavio održavanje Međunarodne konferencije “AI_for_Life: Biotech Future Forum” koja će se održati 24. i 25. oktobra u Beogradu, gde će se okupiti stručnjaci iz domena biotehnologije i veštačke inteligencije iz preko 15 zemalja koju organizuju Vlada Republike Srbije u saradnji sa Narodnom Skupštinom Republike Srbije, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Kancelarijom za IT i eUpravu, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju, Svetskim ekonomskim forumom i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Takođe, on je najavio i predsedavanje Srbije Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju u decembru.
“Kruna ovogodišnjeg rada u veštačkoj inteligenciji je u decembru mesecu kada predsedavamo Globalnim partnerstvom za veštačku inteligenciju i kada će sve članice OECD-a na ministarskom nivou doći u Beograd koji će praktično biti domaćin jednog od najvećih skupova veštačke inteligencije ove godine”, zaključio je Jovanović.

Kurir.rs/RTS