Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Dušan Kozarev sastao se u Budimpešti sa državnom sekretarkom za javnu upravu Ministarstva inostranih poslova Mađarske Ester Đarmati.

Prilikom susreta, konstatovan je najviši nivo međusobnih odnosa i zajednički ocenjeno da maksimalno usaglašene političke nivoe treba reflektovati na operativno-tehničkom planu kada je reč o administraciji.

S tim u vezi, sagovornici su razgovarali o značaju intenziviranja poseta u cilju razmene iskustava, posebno u vezi sa radom sistema pružanja međunarodne razvojne pomoći čijem uspostavljanju Srbija teži, ali i o širenju mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu u zajedničkom korišćenju dva ministarstva spoljnih poslova, po principu kolokacije.

Kozarev 2.jpg
Foto: MSP Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Dušan Kozarev sa državnom sekretarkom za javnu upravu Ministarstva inostranih poslova Mađarske Ester Đarmati.

Razgovor se odnosio i na situaciju na Kosovu i Metohiji i izuzetno teškom položaju Srba pod terorom režima Aljbina Kurtija, uz konstataciju da Mađarska prati dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini sa naročitom pažnjom.

Kozarev je posebno zahvalio domaćinima na podršci u nedavnoj borbi u Generalnoj skupštini UN po pitanju rezolucije o Srebrenici.

U okviru posete Mađarskoj, Kozarev je prisustvovao i koncertu u čast 40 godina od ustoličenja njegovog visokog preosveštenstva mitropolita budimskog gospodina Lukijana i radno posetio Ambasadu Srbije u Budimpešti gde je sa ambasadorkom Aleksandrom Đurović i osobljem razmotrio relevantna tekuća pitanja.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.

  Bonus video:

Kurir televizija VIŠE OD 50 STRANICA O DETALJIMA NAPADA NA SRBE NA KiM! Silvija Slamning otkriva: Postoji eksponencionalni rast od 2021. godine, ovo je puzajuća oluja