Arhivska građa koja je bila u Leposaviću, a koja pripada arhivskom fondu Srbije, koju je kosovska policija zaplenila prošle nedelje, sadrži podatke o svemu onome što čini život naroda i građana koji žive na tim prostorima i istorijski je od izuzetnog značaja. Ukoliko joj se izgubi trag, to će biti veliki gubitak i jasno je da je u pitanju samo deo šireg plana prištinskih institucija po pitanju proterivanja Srba sa teritorije KiM, ali i brisanja njihovog traga.

Kako je ispričao Ratomir Vukašinović, koji je radio u Istorijskom arhivu u Leposaviću 35 godina, do 2010, arhivska građa je sadržala dokumentaciju o svim preduzećima, radnim i društveno-političkim organizacijama, organima uprave na čitavoj teritoriji opštine Leposavić.

"Preuzeo sam 22 arhivska fonda, a sve je to uglavnom sređeno i obrađeno i spremno za naučno istraživačke i privatno-pravne svrhe. Preuzeo sam i fondove opštinskog komiteta Saveza komunista Leposavić, Slatina i Lešak. I ta je dokumentacija sređena i takođe bila spremna za naučnoistraživačke i privatno-pravne svrhe", naveo je Vukašinović za Kosovo onlajn.

arhivska gradja leposavic.jpg
Printscreen Facebook 

 Kako ističe, neko mora da se postara da se ta dokumentacija vrati tamo gde joj je mesto.

"Sva ova arhivska građa sada je uzurpirana od strane onih koji nisu poželjni u Leposaviću. Razbili su vrata i preuzeli dokumentaciju, a zapravo niko od njih i ne zna šta su preuzeli. Oni od toga nemaju nikakve koristi, ali pretpostavljam da imaju zadatak da tu dokumentaciju jednostavno otpišu kao da nikada nije ni postojala, a time narušavaju pravo. Verovatno će je uništiti da o njoj ne bi postojao nikakav trag", kazao je on.

Istoričar Aleksandar Rastović ukazuje da su u arhivi prvorazredni istorijski izvori, koji pre svega istoričarima daju najpouzdaniju sliku kako je tekao život jedne zajednice građana, naroda, koji žive vekovima na nekom prostoru, te da je odnošenje ove dokumentacije iz Leposavića jedna vrsta pljačke.

akcija-kosovske-policije-ispred-trezora-nbs-u-leposavicu.jpg
Kosovo Online 

 "Ovde se konkretno radi o odnošenju ogromne arhivske građe koja obuhvata dug vremenski period, od završetka Drugog svetskog rata do današnjih dana, a koja se odnosi na politički i privredni život, zdravstvo, prosvetu, kulturu..., sve ono što čini život naroda i građana koji žive na tim prostorima. Ovaj potez koji su preduzele kosovske vlasti deo je šireg plana zatiranja srpskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta", napominje on.

Rastović je za Kosovo onlajn ukazao i da ovo nije ništa novo, jer su, kaže, kroz istoriju zavojevači u više navrata odnosili dragoceno kulturno blago srpskog naroda.

"Tako da ovo što se radi na prostoru KiM, u Leposaviću, nažalost, deo je jedne kontinuirane politike negacije srpskog nacionalnog kulturnog identiteta i naše duhovne zaostavštine na prostoru KiM", konstatuje Rastović.

Kurir.rs/Kosovo Online