Šef srpske diplomatije Marko Đurić izjavio je da je na sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja u Njujorku, ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković pokušao da zloupotrebi taj skup da bi optužio Srbiju i srpski narod za agresiju i označio ih kao zločince i agresore.

Đurić je istakao da je nastojao da u svom govoru izloži agendu budućnosti Srbije i regiona, da govori o dinamičnom ekonomskom razvoju, saobraćajnom i povezivanju novih generacija u regionu i izgradnji zajedničke bolje budućnosti i ostavljanju svega ružnog iz prošlosti za nama, ali da je, nažalost, Elmedin Konaković uradio nešto "veoma ružno i nediplomatično".

"Pokušao je da, u političkom smislu, otme sastanak Pokreta nesvrstanih zemalja i da uz sve globalne probleme sa kojima se čovečanstvo danas suočava, uz sve izazove i potrebu da radimo zajedno u regionu, zloupotrebi sastanak, da bi optužio Srbiju i srpski narod za agresiju, označio ih kao zločince i agresore i potrošio udarni, uvodni deo svog obraćanja na način za koji sam potpuno siguran da ne podržava ogromna većina građana BiH, ne samo srpske i hrvatske nacionalnosti, već i naše prijateljske, komšijske, bošnjačke nacionalnosti", rekao je ministar Đurić.

Ukazao je da je Konaković svojim govorom pokazao da podriva unutrašnju političku koheziju u BiH, da ne radi u duhu Dejtonskog sporazuma, ni dobre regionalne saradnje.

"Veoma mi je žao zbog toga. Srbija pruža ruku prijateljstva, iskrenu ruku prijateljstva i pomirenja svim narodima u regionu. Nema potrebe da večito i zauvek samo iskopavamo zlo koje su u prošlosti činili ljudi, od kojih su mnogi odgovarali. Ali, mnogi koji su odgovorni i za zločine nad Srbima, Hrvatima i muslimanima nisu odgovarali", podsetio je Đurić.

Upitao je da li treba doveka da se vratimo u ciklusu svađa, brukanja jedni drugih u međunarodnoj zajednici i podrivanja onoga što je ne samo sadašnjost, nego i budućnost generacija u našem regionu.

Đurić je istakao da je Srbija na sastanku pokazala da može i da ume drugačije i bolje.

"Naravno da sam opovrgao i izvrgao sudu naših nesvrstanih prijatelja ove neutemeljene laži koje je Konaković izneo, ali sam dostojanstveno i pre svega na budućnost fokusirano pokazao da je Srbija zemlja koja se ne bavi optuživanjem drugih za masakre, zločine i genocide, već se bavi veštačkom inteligencijom, razvojem tehnologija, izgradnjom puteva, boljom budućnošću i za Srbe i za sve druge narode koji žive, ne samo u Srbiji, već i u celom regionu", preneo je ministar.

Dodao je da to, ipak, samo jedna crtica sa nedelje Ujedinjenih nacija, budući da preovlađuju generalno pozitivni utisci.

"Srbija odavde odlazi uvek snažnija na globalnoj sceni i sa još novih prijatelja, koji će biti tu sa nama kada bude teško, kao što su bili i kada je donošena rezolucija protiv Srbije, kao i po pitanju naših drugih interesa, tako da nastavljamo posao", zaključio je Đurić.

Kurir.rs/Kosovo online