Državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Nikola Stojanović sastao se u Njujorku sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za demokratiju, ljudska prava i rad Dafnom Rand.

Stojanović je, tom prilikom, preneo važnost daljeg razvoja partnerstva i dugoročne saradnje sa SAD, zasnovanih na zajedničkim interesima kada je reč o stabilnosti, miru i ekonomskom prosperitetu regiona.

Državni sekretar je informisao sagovornicu o merama koje Srbija preduzima u oblasti zaštite i unapređenja položaja manjinskih zajednica.

Ove mere su, kako je objasnio, usmerene na obezbeđivanje ravnopravnosti i poštovanja prava svih etničkih zajednica u Srbiji, kao i na zaštitu prava drugih zajednica, uključujući LGBT zajednicu, sa ciljem unapređenja društvene inkluzije i borbe protiv diskriminacije na svim nivoima.

Posebna pažnja u razgovoru bila je posvećena situaciji na Kosovu i Metohiji, a Stojanović je naglasio da se Srbi u južnoj pokrajini suočavaju sa kontinuiranim kršenjem ljudskih, ekonomskih i političkih prava, kao i sa terorom od strane režima Aljbina Kurtija.

U tom kontekstu, Beograd, prema njegovim rečima, ostaje posvećen dijalogu kao mehanizmu za očuvanje mira i opstanka Srba na Kosovu i Metohiji, ali će nastaviti i da insistira na primeni već postignutih sporazuma, u skladu sa nedavno predloženim merama Vlade Srbije.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.