Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević razgovarao je sa ambasadorom Kube u Srbiji Lejdeom Ernestom Rodrigezom Ernandezom o unapređenju sveukupne saradnje između dve zemlje, koja se zasniva na tradicionalnom prijateljstvu i bliskosti dva naroda, saopštila je Vlada Republike Srbije.

Premijer Vučević je istakao da izuzetno ceni podršku Kube u pogledu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i "čvrst stav da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", navodi se u saopštenju.

- Premijer je izrazio zabrinutost zbog situacije na Kosovu i Metohiji i terora kojem je srpski narod svakog dana izložen, zbog nastojanja Aljbina Kurtija da etnički očisti južnu srpsku pokrajinu. Istakao je da je neophodno izvršiti međunarodni pritisak na Prištinu kako bi dijalog sa Beogradom bio nastavljen i zaustavljen teror nad srpskim narodom. Vučević je posebno zahvalio Kubi što nije podržala Rezoluciju o Srebrenici na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, koja, kako je ocenio, nije doprinela stabilizaciji prilika u regionu, kao ni poboljšanju odnosa između srpskog i bošnjačkog naroda - ističe se u saopštenju.

Vucevic 2.jpg
foto: Vlada Srbije Sastanak premijera Vučevića sa ambasadrom Kube, Lejdeom Ernestom Rodrigezom Ernandezom.

Dodaje se da je predsednik Vlade istakao da prostor za jačanje bilateralne saradnje vidi pre svega u oblastima nauke i zdravstva, u kojima eksperti dveju zemalja mogu razmeniti iskustva, znanja i tehnologije.

Takođe, Vučević je podvukao da potencijal za jačanje ekonomske saradnje postoji u oblastima poljoprivrede i industrije.

- Ambasador Kube je rekao da njegova zemlja principijelno podržava suverenitet i integritet Srbije, i naglasio da se do rešenja za pitanje Kosova i Metohije može doći samo dijalogom.Lejd Ernesto Rodrigez Ernandez je odnose dveju zemalja, koji traju duže od 120 godina, ocenio kao tradicionalno dobre i prijateljske i istakao spremnost za dalje jačanje saradnje u oblastima od obostranog interesa. On je predsedniku Vlade uručio pismo premijera Kube Manuela Marera Kruza, koji mu čestita stupanje na dužnost i želi uspeh u daljem radu - zaključuje se u saopštenju.

Kurir.rs