Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev razgovarao je danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Li Mingom, prilikom čega je potvrđeno tradicionalno prijateljstvo dve zemlje.

Kozarev je na sastanku istakao da Srbiju i Kinu vezujy jake i iskrene veze, koje su prerasle u strateško partnerstvo na svim nivoima, zahvaljujući bliskim odnosima dva predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

Istaknuvši da Srbija i Kina blisko sarađuju gotovo na svim poljima, generalni sekretar je ukazao da su deleći iste vrednosti Srbija i Kina unapredile nedavno tu saradnju u zajedničku budućnost, te podsetio da će sledeće godine biti obeleženo sedamdeset godina od uspostavljanja bilateralnih odnosa.

Dušan Kozarev i Li Ming 2.jpg
Foto: MSP Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Dušan Kozarev i ambasador Narodne Republike Kine u Republici Srbiji Li Ming.

S tim u vezi, Kozarev je zahvalio na nedvosmislenom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i na kontinuiranoj podršci Kine u okviru međunarodne arene po pitanjima od nacionalnog interesa za našu državu.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, Kozarev je informisao sagovornika o izuzetno teškom položaju srpske zajednice, kojoj su ugrožena osnovna ljudska prava i koja iz dana u dan trpi nezapamćen teror od strane Kurtijevih jednostranih poteza i nasilničkih akcija.

Prema rečima generalnog sekretara, Srbija će ostati posvećena dijalogu kao mehanizmu očuvanja mira i stabilnosti u našoj južnoj pokrajini, ali će sa druge strane insistirati da se proces normalizacije odnosa vrati u fokus međunarodne zajednice, kako bi došlo do sprovođenja do sada postignutih sporazuma.

Pored navedenog, na sastanku je razgovarano i o daljem produbljivanju saradnje između ministarstava spoljnih poslova dve zemlje po svim relevantnim pitanjima, poput širenja i jačanja mreže DKP, potencijalne razmene mladih diplomata, kao i intenziviranja uzajamnih poseta.

Kurir.rs/MSP/Prenosi: A.Ć.