U Njujorku je počelo 79. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj se okupilo više od 140 svetskih lidera i predstavnika država. Učesnicima se večeras obraća i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Generalnu debatu otvorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš. On je poručio izjavio da svet ne može da dozvoli da Liban postane druga Gaza.

„Liban je na ivici. Narod Libana, narod Izraela i narodi sveta ne mogu dozvoliti da Liban postane druga Gaza“, rekao je.

Guteres.jpg
Printscreen UN Antonio Gutereš

Gutereš je upozorio da nekažnjivost, nejednakost i nesigurnost po pitanju globalne situacije stvaraju "neodrživi svet". On je u uvodnom govoru rekao da više ne može tako i pozvao na hitan prekid vatre u Gazi. Prema njegovim rečima, brzina i obim ubijanja i razaranja u Gazi nisu slični ničemu što je on video tokom godina koliko je generalni sekretar.

"Više od naših 200 zaposlenih je ubijeno, pa ipak, žene i muškarci Ujedinjenih nacija nastavljaju da isporučuju humanitarnu pomoć", rekao je Gutereš.

Nakon govora generalnog sekretara UN, prisutnima se obratio predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva. On je u svom govoru rekao da su Brazil i Kina predložili plan od šest tačaka za početak pregovora između Rusije i Ukrajine kako bi se okončao njihov sukob.

Takođe je upozorio i da se sukob u Gazi "opasno" širi na Liban.

Bajdenovo poslednje obraćanje u GS UN

Za govornicu je nakon brazilskog predsednika izašao predsednik SAD Džozef Bajden. On je rekao da je "propao" rat ruskog predsednika Vladimira Putina i da svet mora da izabere da li će da pruži podršku Ukrajini ili da se udalji od te "agresije".

"On (Putin) je krenuo da uništi Ukrajinu, ali Ukrajina je i dalje slobodna. Želeo je da oslabi NATO, ali NATO je veći, jači, ujedinjeniji nego ikada ranije, sa dve nove članice, Finskom i Švedskom. Moj odgovor je da nećemo odustati od naše podrške Ukrajini", naglasio je Bajden u svom obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Poručio je da su NATO saveznici i partneri u više od 50 nacija ustali protiv Rusije i što je, kako je rekao, najvažnije, ukrajinski narod je ustao. 

Takođe je rekao da svet mora da se "trgne" od užasa koji se dogodio 7. oktobra kada je počeo rat u Gazi i da taoci i nevini civili u Gazi prolaze kroz pakao.

Bajden.jpg
Printscreen UN 

Bajden je naglasio da je došlo vreme da se finalizuje sporazum o prekidu vatre i da se taoci vrate kući.

U završnom delu svog govora na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, Bajden je pomenuo svoju odluku da odustane od kandidature za reizbor ranije ovog leta.

"Bila mi je čast da budem predsednik. Koliko god da volim (ovaj) posao, više volim svoju zemlju. Odlučio sam da je posle 50 godina javne službe došlo vreme da nova generacija povede moju zemlju napred", rekao je Bajden.

Erdogan: Zaustaviti genocid u Pojasu Gaze

Treći na listi govornika je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

On je u govoru pozvao na "savez čovečanstva" da bi se zaustavio genocid koji sprovodi Izrael u Pojasu Gaze, navodeći da vrednosti sistema UN i zapadni svet "umiru" u Gazi.

Erdogan je kritkovao UN da poslednjih godina ne sprovodi svoja ovlašćenja i pozvao Savet bezbednosti da spreči genocid nad palestinskim narodom u Pojasu Gaze i zaustavi, kako je naveo, "ugnjetavanje i varvarstvo". Turski predsednik je postavio pitanje šta UN čekaju da zaustave mrežu masakra koja uvlači ceo region Bliskog istoka u rat.

Erdogan.jpg
Printscreen UN 

Nakon govora turskog predsednika za govornicu je izašao kralj Jordana Abdulah II bin Al-Husein.

Kralj Jordana.jpg
Printscreen UN 

Nakon kralja Jordana učesnicima Generalne skupštine UN obratio se predsdnik Gvatemale, Bernardo Arevalo.

Sledi obraćanje predsednika Švajcarske, Kolumbije, Južne Afrike, Litvanije, Maldiva, Tadžikistana, Sijera Leonea, Angole, kao i emira Katara. 

Predsednik Vučić je 14. na listi govornika prvog dana generalne debate.

Vučić je odmah po dolasku u Njujork najavio da će  Kosovo biti najvažniji deo njegovog govora i da će "podsetiti na reči koje su izgovarali naši predstavnici 1999. godine u UN" da se svi prisete.

"Samo mirno, strpljivo, ja ću ovde razgovarati sa najvažnijim, u realnom životu, američkim zvaničnicima. Kada im mi kažemo 'što gazite Rezoluciju 1244' onda Zapad, Turci i svi ti iz NATO koji ih naoružavaju odgovore da se promenila situacija kad su priznali nezavisnost Kosova", rekao je Vučić.

Istakao je da veruje da će mu govor biti interesantan, i da je siguran da će kao i prethodnih puta biti najgledaniji i najčitaniji.

Kurir.rs/M.CG.