Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević i šef Posmatračke misije ODIHR-a Lamberto Zanijer najavili su danas nastavak uspešne saradnje na unapređenju izbornog procesa u Republici Srbiji.

Predstavnici Posmatračke misije ODIHR predstavili su na današnjem sastanku preporuke iz Izveštaja misije za posmatranje lokalnih izbora u Srbiji i izrazili spremnost za nastavkom dosadašnje uspešne saradnje sa Republičkom izbornom komisijom.

Predsednik Republičke izborne komisije Vladimir Dimitrijević ocenio je u razgovoru sa predstavnicima Posmatračke misije ODIHR da bi dosadašnju saradnju trebalo dodatno ojačati kroz buduće zajedničke projekte. Učesnici sastanka su konstatovali da je RIK pružio svu neophodnu pomoć misiji ODIHR i da je aktivno učestvovao u podizanju poverenja svih učesnika u sprovedenim junskim lokalnim izborima u Srbiji.

Predsednik RIK se zahvalio na Izveštaju misije za posmatranje junskih lokalnih izbora u Srbiji, koji je ocenio kao sveobuhvatan i u skladu sa dosadašnjom praksom ODIHR. Iako Republička izborna komisija ima ograničene kapacitete u pogledu sprovođenja izbora na
lokalnom nivou, konstatovano je da je neophodno da se RIK svakako posveti daljem unapređenju izbornog postupka, posebno u oblasti obuka organa za sprovođenje izbora, kao i edukaciji birača, a u skladu sa već donetim aktima Komisije koji su usklađeni sa ODIHR preporukama. Vladimir Dimitrijević je podsetio da je RIK, pored posebnih materijala, na svojoj veb prezentaciji otvorio i stranicu posvećenu odgovorima na najčešća pitanja vezana za lokalne izbore i objavljivao sva akta lokalnih izbornih komisija.

Pored toga, na Instagram nalogu RIK pokrenuta je edukativna kampanja namenjena svim biračima, a pružena je i podrška u obradi prijava i aktivnosti stranih posmatrača na posmatranju proteklih uspešno sprovedenih lokalnih izbora u
Republici Srbiji.

Dimitrijević je najavio da će RIK, u saradnji sa ODIHR, dodatno raditi na daljem unapređenju izbornog postupka, preko posebnog sektora u okviru Službe Narodne skupštine koji će biti isključivo podrška radu RIK, čime je ispunjena još jedna preporuka ODIHR.

Pored predstavnika RIK, sastanku su prisustvovali i predstavnici Posmatračke misije ODIHR Megan Ficdžerald, šef Odeljenja za izbore, Kira Kastaldo, viši savetnik za izbore i Raul Muresan, koordinator projekta.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.

  Bonus video:

Kurir televizija "OČEKUJU NAS NAJZNAČAJNIJI IZBORI ZA EVROPU, ODREDIĆE SE TOKOVI KRIZA" Gosti jutarnjeg programa: Aktuelni nemaju više kapaciteta