Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić govori na generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN), na kojoj se okupilo više od 140 svetskih lidera i predstavnika država.

Na samom početku obraćanja Vučić se osvrnuo na jako napetu geopolitičku situaciju u čitavom svetu.

- I ove godine na moje žaljenje moram da kažem da je situacija u svetu još teža i mračnija nego pre godinu dana. Napetost raste, izazovi su sve brojniji složeniji. Ono što me najviše brine da uprkos naših deklarativnih napora za mir, razvoj i prosperitet čovečanstva - nema na vidiku kraja ovoj geopolitičkoj noćnoj mori - naveo je srpski predsednik.

- Ne bih želeo da se mudre reči predsednika Džona Ficdžeralda Kenedija, pokažu i kao proročke: „Čovečanstvo mora okončati rat pre nego što rat okonča čovečanstvo.“ Čovečanstvo se danas sve više oslanja na tehnologiju a sve manje na čovečnost - naveo je Vučić.

Podsetimo, u Njujorku je počelo 79. zasedanje Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojoj se okupilo više od 140 svetskih lidera i predstavnika država.

Generalnu debatu otvorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš. On je poručio izjavio da svet ne može da dozvoli da Liban postane druga Gaza.