Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se večeras na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prilikom čega je, između ostalog, pričao o rušenju modernog sveta kroz rušenje Povelje UN. 

- Govoriću danas o tome kako je počelo rušenje modernog sveta, kada i kako je srušena Povelja UN i kada smo prestali da verujemo u pravo i počeli da se dodvoravamo sili.  Objasniću na primeru svoje zemlje, najlepše Srbije. Kako je rušena i gažena, i kako i danas pretvara kamičak u cipeli najmoćnijih. Posle velikih pobeda u Prvom i Drugom svetskom ratu, a Srbi su kao narod imali najveće proporcionalne gubitke u prvom ratu. Bili smo među prvima koji su se suprotstavili nacistima. Mi nismo spremali cveće za nacističke tenkove, i platili smo visoku cenu. Ipak, to nije tema mog današnjeg obraćanja - kazao je Vučić.

On ističe da upozorava na presedan i pandorinu kutiju koja je otvorena pre mnogo godina ranije, a o kojoj svi ćute.

- Želim da vas sve upozorim , dragi prijatelji, na ono što se dogodilo Srbiji, presedan koji se danas i upotrebljava i zloupotrebljava u različitim delovima sveta, na Pandorinu kutiju koja nije otvorena ni pre dve, ni pre pet godina, već mnogo godina ranije, a o kojoj svi glasno ćute. Nadmoćnost Zapada dovela je do kraja istorije i potpunog ovladavanja zapadnih ideja u svim delovima društvenog života. Takvo nepostojanje ravnoteže srušilo je i SSSR i Jugoslaviju. To se nije desilo slučajno niti samo od sebe, već uz učešće zapadnih službi, kako u SSSR, tako i u Jugoslaviji. Danas smo čuli od mnogih da je napadom na Ukrajinu otvorena Pandorina kutija. To je neistina - istakao je predsednik. 

Screenshot 2024-09-24 204340.png
Printskrin RTS 

"Srbiju su napali i izvršili agresiju"

Dodaje da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali kaže da lideri velikih sila pozivaju na poštovanje Povelje UN, ali ne kada je u pitanju Srbija.

- U naletu sopstvene moći su, kada su mislili da mogu da rade šta hoće, da ruše norme međunarodnog prava. Gazili su sve norme međunarodnog prava, nisu ni tražili obrazloženja! Srbiju su napali i izvršili agresiju, a nije ih bilo briga za Povelju UN - istakao je predsednik.

Vučić je podsetio na cepanje Srbije, i kaže da lideri zapadnih sila govore o opasnosti od secesionizma, što je licemerno.

- U ovom dokumentu koji držim u rukama, stoji da niko sem snaga pod kontrolom UN, to su sada snage Kfor, niko ne sme da ima oružanu silu na tlu KiM. Što je u skladu sa Rezolucijom 1244. A oni koji su izvršili agresiju na Srbiju, pokušavaju da odvoje deo naše teritorije. Hoće da otcepe KiM od Srbije, i naoružavaju takozvane KBS, a već sutra prerasta u vojsku Albanaca na teritoriju Srbije. I kada ih pitamo po kom to međunarodnom aktu radite, pošto je to pokušaj da se izazove rat i ruše norme UN, dobijemo najgluplji odgovor na svetu. Oni kažu da ne poštuju Rezoluciju 1244 pošto su priznali Kosovo pre 15 godina. Oni kažu da su sila i Bog, i da mogu da rade šta hoće i koliko god hoće - ističe on.

Kurir.rs