Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se večeras na 79. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prilikom čega je, između ostalog, podsetio na reči Vladislava Jovanovića, koji je 1999. godine upozorio na dolazeću agresiju. 

- Ako se agresija ne zaustavi, presedan takve nekažnjene agresije će, pre ili kasnije, dovesti do agresije na niz drugih država, manjih i srednje veličine. Pravo pitanje je: Koja je sledeća zemlja?

Vučić je citirao i Baraka Obamu: "Pravi mir nije samo odsustvo sukoba; on je prisustvo pravde, slobode i mogućnosti za sve".

- Za Srbe na Kosovu nema ni prisustva pravde, ni lične slobode niti mogućnosti za sve. Politika Prištine svodi se na progon svega što je srpsko na KiM. Od zabrane prometa u dinarima, zabrane poštanskih usluga, do zabrane posete patrijarha Porfirija Pećkoj patrijaršiji. A danas slušamo i od predstavnika EU Petera Stana, da ne želi da poštuje Povelju UN. Ključno pitanje je: Kako da se suprotstavimo svemu tome i koji je put Srbije? Srbija je danas najuspešnija zemlja na Balkanu. Naša obaveza je da nikoga ne lažemo, i da svima kažemo istinu. Ove velike ne zanima ni pravo ni istina. A mala i ponosna Srbija može da bude posvećena ekonomskom napredovanju, i da gleda u budućnost, kada će principi međunarodnog prava biti vraćeni na svetsku pozornicu. Jednu stvar nikome i nikada nećemo dati, a to su sloboda i nezavisnost Srbije. Verujem da će snaga zemalja koje smeju da govore istinu biti temelj drugačijeg i boljeg sveta - naglasio je predsednik Srbije.

Kurir.rs