Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je večeras da je predsednik Srbije Aleksandar Vučićjasno i otvoreno govorio o politici dvostrukih aršina, bahatosti i licemerju dela međunarodne zajednice, jer se danas oni koji su pre dve i po decenije protivpravno napali Srbiju i od tada sponzorisali separatiste na Kosovu pozivaju na međunarodno pravo, Povelju UN i princip nepovredivosti granica suverenih država.

- Vučić je jasno celom svetu objasnio zašto međunarodno pravo mora da se poštuje bezrezervno i bez izuzetaka, jer ako se čine izuzeci, kao što je to učinjeno povodom južne srpske pokrajine, principi prestaju da važe i nastupa haos, a tome smo nažalost svi svedoci - naveo je Petković u pisanoj izjavi.

Dodao je da je predsednik Vučić, iako nisu možda svi to želeli da čuju, objasnio da ljudska i građanska prava, kao temelj moderne zapadne civilizacije, ne mogu važiti za neke Evropljane, a za druge ne, i da srpski narod na Kosovu i Metohiji ne može da jedini bude izuzet iz sistema vrednosti kojim se demokratska Evropa toliko ponosi.

profimedia-0911457966.jpg
Angela Weiss / AFP / Profimedia 

Prema njegovim rečima, Vučić je svojim govorom pokoljenjima koja dolaze ostavio dragocenu lekciju o tome kako se voli otadžbina i brane srpski državni i nacionalni interesi na Kosovu, ali i kako se jedan mali i slobodoljubiv narod bori za mir u svetu.

Ukazao je da Srbija ne spada u red najvećih država na svetu, niti je srpski narod među najbrojnijim narodima, ali se, zahvaljujući porukama predsednika Vučića, svrstala u red najodgovornijih nacija koje ne zatvaraju oči ni pred izazovima današnjice ni pred prošlošću.

- Bilo je proteklih dana sramnih optužbi da je predsednik Vučić prepustio Kosovo i Metohiju kapricima velikih sila, a on je danas još jednom dokazao da ne zazire ni od velikih ni od silnih, i da mu je jedina briga i ideja vodilja interes Srbije i njenih građana - dodao je Petković.

Kurir.rs/Kosovo onlajn/ Prenela: M.S.