Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa predsednikom Islamske Republike Iran Masudom Pezeškijanom tokom zasedanja 79. Generalne skupštine UN.

"Srdačan susret sa predsednikom Pezeškijanom i sadržajan razgovor o najvažnijim aspektima saradnje između Srbije i Irana, kao i o globalnim geopolitičkim prilikama. Naglasio sam značaj institucije Ujedinjenih nacija u naporima da se intenziviraju dijalog i diplomatske aktivnosti u cilju što bržeg smirivanja svih sukoba, čije posledice su već duboke i dalekosežne.

Razmenili smo mišljenja o mestu i ulozi naših zemalja u međunarodnoj političkoj areni, kao i potrebu da svoj uticaj iskoristimo na najbolji način u cilju razvoja, napretka, mira, stabilnosti i ekonomskog povezivanja, koji su nam svima danas preko potrebni.

Posebna tema razgovora bila je teška situacija sprskog naroda na Kosovu i Metohiji, a uvaženog sagovornika sam detaljno upoznao sa svim izazovima na putu rešavanja brojnih otvorenih i ozbiljnih pitanja u tom pogledu.

Još jednom sam zahvalio Iranu na doslednoj i nepokolebljivoj poziciji u vezi sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije i naglasio da naša zemlja ceni takav stav, koji odoleva brojnim pritiscima, ali i govori o prijateljskim odnosima naših naroda. Iskoristio sam priliku da predsednika Pezeškijana pozovem da poseti Srbiju, kako bismo razgovarali o potencijalima za saradnju u brojnim oblastima i učvrstili naše odnose", napisao je predsednik Srbije na zvaničnom Instagram nalogu.

 Bonus video: 

Kurir televizija Stručnjaci o govoru Vučića pred SB UN i borbi za Kosovo