Skupština Srbije nastavlja u 10 časova sednicu na kojoj se razmatra rebalans budžeta, kojim su u odnosu na inicijalni plan s početka godine predviđeni prihodi veći za 133 milijarde dinara, a rashodi za 193 milijarde.

Drugi dan rasprave o rebalnsu budžeta u srpskom parlamentu obeležile su polemike između predstavnika vlasti i opozicije. Bilo je bacanja Poslovnika, reklamiranje povreda istog i debate o temama van dnevnog reda.

Skupštinski dan protekao je i u oštroj raspravi između premijera Miloša Vučevića i opoziconog poslanika Stefana Janjića o tome ko je kriv za NATO bombardovanje i o ceni hrane i šta zapravo građani jedu.

Tokom rasprave o rebalansu, poslanik Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta bacio je Poslovnik Narodne skupštine, a poslanik Srpske napredne stranke Dejan Bulatović je ocenio da deo opozicije želi da izazove incidente.

Aleksandar Jovanović je bacio Poslovnik tokom polemike sa ministrom poljoprivrede Aleksandrom Martinovićem, a predsedavajućoj Marini Raguš rekao da ga ona krši. Poslanik SNS Dejan Bulatović rekao je da Jovanović bacanjem Poslovnika gađa direktno u ministre i, da je "dobacio", neko od ministara bi bio povređen.

Poslanik Stranke slobode i pravde Borko Stefanović reklamirao je povredu Poslovnika jer predsedavajuća, kako je rekao, nije reagovala na to što je ministar poljoprivrede rekao opoziciji da su neprijatelji ove zemlje.

Ukupni prihodi predvođeni rebalansom iznose 2.173,3 milijarde dinara, što je za 6,5 odsto više od inicijalnog budžeta, a projektovana stopa rasta za 2024. godinu iznosi 3,8 odsto BDP-a.

Između ostalog, povećavaju se sredstva za poljoprivredu, a budžet za taj sektor iznosiće 7,3 odsto budžeta, dok je za kapitalne investicije izdvojeno ukupno 706,2 milijarde dinara.

Takođe, kako je rečeno, izdvajanja za prosvetu veća su za 12 milijardi dinara, za zdravstvo 28,7 milijardi dinara, dok je budžet Ministarstva zaštite životne sredine veći za 3,1 milijardu dinara.

(Kurir.rs/RTS)

 Bonus video: 

Kurir/Petar Aleksić Sednica skupštine