Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u govoru pred Savetom bezbednosti UN poručio je da je mir jedini put i da ga moramo očuvati za buduće generacije. Osvrnuvši se na stanje u svetu, Vučić je istakao kako je povelja Ujedinjenih nacija srušena mnogo pre početka ukrajinsko-ruskog sukoba, te da Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali zahteva poštovanje povelje UN i kada je u pitanju Srbija.

O govoru predsednika, međunarodnom pravu i poziciji Srbije, u jutarnjem programu Kurir televizije razgovarali su dr Aleksandra Tomić, član Predsedništva SNS-a, i Slobodan Dimitrijević, predsednik političkog saveza Nacionalni pokret - SRP.


Dr Aleksandra Tomić je pohvalila Vučićev nastup u UN i istakla važnost međunarodnog prava, koje je danas ozbiljno ugroženo:

- Predsednik Vučić je jasno ukazao na to da Srbija nastoji da očuva mir i stabilnost, posebno na Kosovu i Metohiji. On je insistirao da se situacija na Kosovu vrati u međunarodne okvire. Srbija je uvek bila na strani mira, čak i kada su naši potezi delovali blago. Naš cilj je da naš narod može normalno da živi na Kosovu, ali i da se poštuje međunarodno pravo.

366438_240925.00_13_09_02.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Tomić je podvukla da su mala i srednja država poput Srbije često zaboravljene na međunarodnoj sceni:


- Svet često ne čuje probleme manjih zemalja. Srbija je pretrpela mnogo, od Drugog svetskog rata do danas, uvek smo bili na pravoj strani istorije, ali i dalje se suočavamo sa kršenjem međunarodnog prava.


Slobodan Dimitrijević, iako opozicionar, izrazio je podršku Vučićevom govoru, naglašavajući da je predsednik Srbije u UN otvoreno govorio o kršenju međunarodnog prava:


- Govor predsednika Vučića je bio kompleksan i sveobuhvatan, posebno kada je reč o Kosovu i Metohiji. Iako se ne slažem sa mnogim potezima vlasti, moram da pohvalim ovaj nastup. Vučić je hrabro istakao da je međunarodno pravo pogaženo i da se moramo vratiti njegovom poštovanju. Međutim, nažalost, nisam optimista kada je u pitanju stav velikih sila prema našem problemu. Svet jednostavno nema sluha za pitanja malih država kao što je Srbija.

366438_240925.00_14_32_23.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Dimitrijević je naglasio da Srbija ne sme da prizna nezavisnost Kosova, uprkos pritiscima i ustupcima koji su već učinjeni:


- Vučić je rekao da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, što je ispravan stav. Naš put za očuvanje Kosova je težak, ali ne smemo praviti daljnje ustupke. Srbija mora da se bori za svoje teritorije i prava Srba na Kosovu.


Pitanje koje se postavilo nakon govora Vučića u UN jeste kako svet vidi trenutnu geopolitičku situaciju i da li ima prostora za rešavanje sukoba na miran način. Voditeljka je upitala goste za mišljenje o tome što lideri velikih sila, poput Erdogana i Bajdena, nisu pružili poruke mira. Dimitrijević je bio direktan u svom odgovoru:

Kurir televizija Stručnjaci o govoru Vučića pred SB UN i borbi za Kosovo


- Predsednik Srbije ima odgovornost da se bavi interesima države, i u tome je Vučić postupio ispravno. Što se tiče drugih lidera, poput Bajdena i Erdogana, njihovi govori me ne zanimaju. Mene je impresionirao nastup generalnog sekretara UN i ruskog predsednika, koji su jasno izrazili neslaganje sa trenutnim globalnim stanjem. Svet je na pragu novog sukoba, i to je ono što moramo izbegavati, ali ne po cenu da slepo pratimo interese velikih sila.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija "KOSOVO JE CRNA RUPA NA BALKANU!" Stručnjaci tvrde: Islamisti su tamo stacionirani! Invazija na Evropu traje tiho