Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Marko Đurić izjavio je u Njujorku da je predsednik Srbije u svom obraćanju na generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija ogolio neprijatnu istinu, a to je da najveći zagovornici međunarodnog prava na svetu u slučaju Srbije to pravo nisu poštovali.

Đurić je u izjavi novinarima ukazao na to da je za pozicioniranje naše zemlje ključno i to što se na sastancima sa predstavnicima država širom sveta ukazuje na to da su za Srbiju Povelja Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo svetinja.

Prema njegovim rečima, pokazali smo da je Srbija autonoman, zapravo u punom smislu te reči nezavisan ili samo od građana Srbije zavisan centar političkog odlučivanja.

profimedia-0911457966.jpg
Angela Weiss / AFP / Profimedia Govor predsednika Aleksandra Vučića u UN.

Zbog toga reči koje su iznete pred Generalnom skupštinom UN Srbiju pozicioniraju u red zemalja koje su subjekt međunarodnih odnosa, a ne samo objekat trpne radnje, istakao je on, ocenivši da Srbija na ovoj generalnoj skupštini zadobija dodatno poštovanje.

Đurić je, govoreći o diplomatskim aktivnostima na marginama skupa, podsetio na to da je imao obraćanje pred Pokretom nesvrstanih zemalja, sastanke sa kolegama iz velikog broja zemalja, a da su u narednom danu predviđeni sastanci sa predstavnicima niza država, kao i obraćanje na sastanku zemalja G20.

Kada je reč o Kosovu i Metohiji, napomenuo da je ovo važna nedelja za Srbiju zbog toga što svoj oslonac traži u Ujedinjenim nacijama.

"Nama i Kosovo i Metohija i Unesko, naša baština, i borba za pozitivne ekonomske stvari kao što je EKSPO zavise od toga što imamo iza sebe poštovanje velikog broja i malih i srednjih i velikih država", rekao je on.

Kada je reč o međunarodnim odnosima i našem ukupnom pozicioniranju, za Srbiju je ključna reč princip, naglasio je Đurić.

Prema njegovim rečima, u Ujedinjenim nacijama se čulo mnogo toga i o položaju Srba na Kosovu i Metohiji i Srbija je ogolila jednostrane i nekoordinisane mere Kurtijevog režima i pokazala zašto je 28 zemalja u prethodnom periodu povuklo priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.

 Bonus video:

Video plus Vučić - Uskoro putujem u Njujork, napisao sam pismo predsedniku GS UN