Suđenje četvorici bivših vođa OVK, optuženim za ratne zločine na KiM i u Albaniji, 1998-98, nastavljeno je danas pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu iskazom zaštićenog svedoka optužbe o tome kako ga mu je OVK "pritvorila, zlostavljala i ubila" bliskog rođaka.

Za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK, optuženi su Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Svi su, tokom rata na KiM, bili vodeći članovi Glavnog štaba OVK, a kasnije i samoproglašene "privremene vlade Kosova".

Današnji svedok iskaz je dao na sednici zatvorenoj za javnost, što je najviši stepen zaštite svedokovog identiteta, prenosi Beta.

U dokumentima, ranije objavljenim na zvaničnoj internet stranici suda, piše da je svedok pod šifrom 4422 dao iskaz da su mu pripadnici OVK "pritvorili, zlostavljali i ubili" rođaka.

Po spisima, svedok je opisao "okolnosti pod kojim mu je rođak uhapšen, pritvoren i zlostavljan". Svedokov rođak bio je u rukama OVK "ispitivan, maltretiran i vređan".

"Taj incident dogodio se u vreme obuhvaćeno optužnicom, na lokacijama relevantnim za optužbe", piše u sudskim spisima.

Iz dokumenta proizlazi i da je svedok 4422 neuspešno pokušavao da rođaka "poseti i sazna koja je njegova sudbina".

Po završetku rata, osoba, čije je ime u dokumentima redigovano, rekla je svedoku da je njegov rođak "bio oslobođen".

0202-epa.jpg
EPA Hašim Tači

Svedok 4422 je, međutim, kasnije od lica, čiji je identitet u dokumentima takođe redigovan, saznao da mu je "rođaka ubila OVK". Ista osoba svedoku je rekla da je "svojim očima videla njegovo telo".

Zajedno sa svedokovim ranijim izjavama, sudsko veće je među dokaze uvrstilo i pismo koje je njemu uputio Međunarodni crveni krst, kao i belešku koja je ta organizacija sačinila.

Današnji svedok je 90. koji je iskaz dao u sudnici od početka procesa, 3. aprila prošle godine. Izjave još 69 svedoka tužilaštva uvedene su u dokaze u pisanom obliku.

Raspravno veće američkog sudije Čarlsa Smita ranije je dalo tužiocima rok do aprila 2025. da okončaju svoj dokazni postupak.

Haški proces Tačiju i saoptuženima biće nastavljen sutra.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. U optužnici je identifikovano 75 žrtava - 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala "protivnicima".

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.