Rasprava o rebalansu budžeta stvorila je tenzije, provokacije, spekulacije i insinuacije. Lider SSP Dragan Đilas je bio natprosečno inspirisan – nastupao je krajnje dominantno u plenumu, ali je promašio temu. Pažnju mu nije okupirao rebalans, nov raspored novca, projekat Expo 2027, francuski “Rafali”, finansije za porodice sa decom, što je trebalo da bude u fokusu, već nešto drugo.

Očekivano – kritikovao je predsednika Aleksandra Vučića. Neočekivano – pažnju je utrošio na modnu analizu predsednika. Čak nije dobacio do eventualne političke kritike ili analize predsednikovog nastupa u Ujedinjenim nacijama, već je razotrkio svu triviju sopstvenog političkog interesovanja. 

whatsapp-slika-20231229-u-18.11.19-cf8db5ec.jpg
Zorana Jevtić 

Ovu temu su diskutovali gosti "Usijanja" a oni su bili Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, Boban Stojanović, politikolog i Stefan Krkobabić, narodni poslanik i šef poslaničkog kluba PUPS.

Krkobabić je dao svoju ocenu na celu ovu situaciju:

- Skupštinsko zasedanje uvek sa sobom nosi određene specifičnosti, a tako i ova skupštinska sesija vezana za rebilans budžeta, a to se i najčešće završi tako što se najmanje, gotovo uopšte, ne priča o temi dnevnog reda. Da li je neko sa pričom promašio temu, svakako da jeste, mislim da je to uvredi i za upravu naše prosvetne radnike, da tako pričamo o njima, da li njihova plata vredi kao nečije farmerke, to je malo ponižavanje, da ih uopšte uplićemo u ovaj politički diskos. Ovo svakako nije pogodak u centar, jer bi pogodak bio pravi predlog, odgovoran, šta da se radi u oblasti prosvete. Ovo je samo bio pokušaj da se prikupe jeftini politički poeni.

Stojanović je komentarisao samu temu prosvetnih randika:

Kurir televizija Stručnjaci o paraleli koju je Đilas izneo oko plata prosvetnih radnika

- Svakako je ta tema trebalo da bude ključna u ovom rebalansu, a ona to očigledno nije. Ja sam sa Đilasom imao ozbiljnih nesuglasica, a po meni je solidnu paralelu napravio oko pantalona i platama prosvetara. Oni imaju zaradu ispod prosečne, mislim da je to jako zanemaren sektor. Mislim da se slika i prilika jednog društva ogleda u tome kako i na koji način se brine o ljudima koji nam uče decu, ali i kako se brine o mladima. U oktobru su najavljeni ti štrajkovi, imaćemo problem sa obrazovanjem, ne mogu ni da zamislim kako će biti kroz par godina. 

Stanković je pričao o farmerkama, te je ukazao na pogrešnu filozofiju koju Đilas ima u tom poređenju:

 - Prvo, te farmerke ne koštaju toliko, raspitao sam se, koštaju manje. Pretpostavljam da i Đilas ima takve farmerke, pa zna da postoje ograničene serije, i one koštaju 1.800 evra ili dolara. Dakle, i tu je malo pogrešio, kao što ni jakna ona svojevremeno ne košta 5.000 dolara. Nije bitno da utvrđujemo koliko košta luksuzna garderoba, i to je garderoba koju Đilas i te kako može da prijušti. Nije on taj koji treba da drži taj govor, ja bih razumeo da neki sindikalni lider otvori pitanje zarada i da nekada napravi neku paralelu gde novac državni ide, a drugo, da li se bilo gde u svetu neko bavi farmerkama lidera države ili se bave politikom istog? Ovo liči na vođenje ličnog rata.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Kurir televizija "ĐILASU DRUGI PIŠU TEKSTOVE KOJE ČITA U SKUPŠTINI" Stručnjaci bez dileme: Znaju da ne mogu glasanjem dobiti, pa imaju drugi plan!