Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred Generalnom skupštinom UN podsetio je na prave korene velikih tragedija kojima trenutno svedočimo i upozorio da su posledice kršenja međunarodnog prava razorne po načela Povelje svetske organizacije. On je bez ikakvog uvijanja govorio o istinskom početku rušenja modernog sveta, gaženju Povelja UN i trenutku kada smo, kako je rekao, prestali da verujemo u pravo i počeli da se dodvoravamo sili.

Kamičak u cipeli

Vučić je ispričao kako je Srbija rušena i gažena i kako i danas, "zbog svoje istrajnosti i slobodarske tradicije, predstavlja kamičak u cipeli velikih i moćnih. On je u svom obraćanju na 79. sednici GS UN u Njujorku navodio činjenice koje objašnjavaju svetski poredak i nepravdu koja je Srbiji činjena decenijama. Kako je naglasio, notorna je neistina da je napadom na Ukrajinu otvorena Pandorina kutija i počelo kršenje međunarodnog prava.

"Kada ovde veliki lideri gorljivo i zapaljivo govore o potrebi ukrajinske slobode, o poštovanju UN i njene Povelje, rezolucija, pitam se: `A što ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244 kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije, koju su u naletu sopstvene moći u trenucima kada su mislili kako hoće, koliko hoće i dokle hoće da ruše norme međunarodnog prava, jer su konačno pobedile sve suparnike, pa je moguće da iskale bes na jednom malom narodu i nezaustavljivo su hrlili u gaženje svih normi, čak se i ne trudeći da to posebno obrazlože i objasne. Tako su 1999. godine, ovde u UN pokušavali da donesu odluku o napadu i agresiji na Srbiju, pa pošto saglasnosti nije bilo, oni su ipak doneli odluku da Srbiju napadnu, bombarduju i izvrše agresiju, jer tada ih ni najmanje nije bilo briga za Povelju UN, njene rezolucije i međunarodno pravo`", poručio je Vučić.

On je upozorio na sadašnju situaciju na Kosovu i Metohiji, gde niko sem snaga pod kontrolom UN ne sme da ima oružanu silu. Kako je naglasio, oni koji su izvršili agresiju na Srbiju i pokušali da joj odvoje deo teritorije svakodnevno naoružavaju tzv. kosovske bezbednosne snage.

"I zato ne želim sada da vas pitam nego da kažem da je jedina nada, ne samo za moju zemlju koju volim najviše na svetu, već i za vaše zemlje, da dobro razumete mehanizme laži, mehanizme prevara u međunarodnim odnosima i da pokušamo da se okupimo ovde, u najvažnijoj organizaciji, da pokušamo da je menjamo, da pokušamo da je poštujemo. Jer samo tako ćemo moći da sačuvamo mir", zaključio je Vučić.

Jačanje UN

Bivši ambasador Branko Branković kaže za Kurir da je Vučić u Njujorku iskoristio priliku da jasno i glasno kaže stavove Srbije o praktično svim zbivanjima u svetu, sa posebnim akcentom na ono što ekonomski i politički predstavlja Srbija i na ono što joj se na Kosovu radi.

screenshot-6.jpg
Kurir Televizija Branko Branković

"U govorima je jasno rekao ne samo kakvi su naši odnosi i šta se događa, već i da se da veliki osvrt na trenutne međunarodnu saradnju i odnose i to sa opaskama na to šta valja, a šta bi trebalo popraviti. Tu je predsednik bio vrlo decidan i rekao je da je postojeći međunarodni poredak gotov, da on više ne može da funkcioniše, jer je nastao posle raspada SSSR kada su Amerikanci i deo EU uzeli sve pod svoje. Polako ali sigurno stvara se novi međunarodni poredak koji treba da obezbedi multipolarnost, a to znači da treba ojačati UN, da sve zemlje mogu da učestvuju ne samo u razgovorima nego u odlučivanju o miru i međunarodnoj bezbednosti. S druge strane, treba da se krene u to da zemlje u razvoju, a to su pre svega zemlje Afrike, Azije i Latinske Amerike izvuku iz užasne ekonomske situacije u kojoj su siromašne i pored ogromnih prirodnih bogastava", objašnjava naš sagovornik.

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenjuje za Kurir da će govor predsednika Srbije ostaviti trag i biti motivacija i drugima da se oglase kako bi se stvorila jedna kritična masa u svetu u suprotstavljanju ponašanjima velikih sila. On smatra da je Vučić dirnuo u jednu više nego aktuelnu temu, a to je upotreba sile u realizaciji političkih ciljeva i gaženje međunarodnog prava.

screenshot-6.jpg
Kurir Televizija Zoran Milivojević

"Srbija ni dan danas nije prihvatila nametanje političkih interesa na svoju štetu, ali ni način koji je ignorisao i gazio međunarodno pravo. Mislim da su to glavne poruke iz govora predsednika Vučića. Mislim da je bio mnogo direktniji nego prošle godine. Ove poruke imaju sudbonosno značenje, isto onoliko koliko i mir danas znači i koliko znači uverenje ili konsenzus većine planete, država i naroda da se vratimo onome što su izvorni principi Povelje UN, što je poštovanje međunarodnog prava. Jako je važno podsećanje kako je došlo do bombardovanja SRJ i u kojoj meri je taj slučaj, protivno međunarodnom pravu, otvorio procese kojima smo danas svedoci. Zato mislim da je ovo obraćanje predsednika Vučića bilo i na pravom mestu i u pravo vreme", smatra Milivojević.

Kurir.rs

  Bonus video:

Kurir televizija Stručnjaci o govoru Vučića pred SB UN i borbi za Kosovo