Predsednik Vlade Republike Srbije Miloš Vučević razgovarao je danas sa direktorom Instituta „Gamaleja“ iz Moskve, akademikom Aleksandrom Leonidovičem Gincburgom o saradnji naučno-obrazovnih ustanova dveju zemalja.

Premijer Vučević zahvalio je u ime Vlade Srbije i građana na podršci Vlade Ruske Federacije i ovog instituta tokom pandemije virusa kovid 19 u isporuci ruskih vakcina i razmeni informacija, zahvaljujući čemu je spasen veliki broj života.

Predsednik Vlade istakao je da je Srbija zainteresovana za dalju saradnju, pre svega kada je u pitanju projekat razvijanja vakcine protiv onkoloških bolesti, u kojem ovaj institut postiže izuzetne rezultate inovativnim pristupom.

Ističući da u Srbiji postoji značajan industrijski i naučni kapacitet za proizvodnju vakcina, direktor Instituta „Gamaleja“ je ocenio da će se buduća saradnja kretati u pravcu zajedničkog istraživanja i razvoja vakcina, kao i razmene znanja koja doprinose unapređenju zdravstva obe zemlje.

Kako je istakao premijer, Srbija odgovorno planira strategije i proizvodnju vakcina u slučaju potencijalne nove pandemije, što se, kako je naveo, pokazalo i kao pitanje suvereniteta jedne države.

On je čestitao direktoru Instituta „Gamaleja“ na počasnoj tituli doktora na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, kao priznanju za doprinos u oblasti vakcinacije i javnog zdravlja i istakao da očekuje nastavak uspešne saradnje koja bi dodatno ojačalo bilateralne odnose u oblasti zdravstva.

Sastanku su prisustvovali ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Kurir web