Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom.

"Sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterešom o glavnim temama 79. zasedanja GS Ujedinjenih nacija, globalnim ciljevima održivog razvoja i potrebi za intenziviranjem međunarodne saradnje i uloge UN u rešavanju narastajućih izazova kao što su ratni sukobi, humanitarne krize, energetska tranzicija, klimatske promene i borba protiv siromaštva i nejednakosti", naveo je predsednik Vučić na Instagramu posle susreta sa Guterešom i dodao:

"Detaljno sam upoznao uvaženog sagovornika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Posebna tema bila je budućnost koju sada gradimo za nove generacije, za mlade ljude koji od svih nas s pravom očekuju najveću moguću odgovornost i posvećenost rešavanju narastajućih izazova.

Razmenili smo mišljenja o zajedničkoj zabrinutosti zbog eskalacije ratnih sukoba i njihovih trajnih posledica u svim sferama globalnog poretka i izrazio punu podršku nastojanjima generalnog sekretara UN da se što pre uspostavi održiv i trajan mir među svim sukobljenim stranama.

Istakao sam spremnost Srbije da u svim naporima usmerenim ka tom cilju učestvuje uz pun doprinos, kao što je činila i do sada".

BONUS VIDEO

Kurir televizija Stručnjaci o govoru Vučića pred SB UN i borbi za Kosovo