Govor predsednika Srbije Aleksandra Vučića u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija bio je fokusiran na mir. Citirao je predsednik i Mahatmu Gandija: “Nema puta ka miru, mir je put”. Citirao je predsednik i Džona Kenedija: “Čovečanstvo mora da stavi tačku na sve ratove, inače će rat da stavi tačku na čovečanstvo”.

Svako ko je želeo da čuje, njegove poruke su bile jasno pomirljive i ultimativno fokusirane na čuvanje stabilnosti. Samo 24 sata nakon toga, na istom mestu, nastupio predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovina Denis Bećirović. On je optužio rukovodstvo Srbije da “ponovo ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

screenshot-19.jpg
Printscreen/RTS1 

Analizu ovih govora izneli su gosti "Usijanja" prof. dr Predrag J. Marković, istoričar, Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globalizacije i Milan Antonijević, pravnik.

Miletić je komentarisao govor Bećirovića, pa je rekao da je imao dilemu kada je slušao njegove reči:

- Ovo je jedan čist falsifikat, čovek je nastupio sa onim što bi on voleo da je istina, tvrdio je ličnim integritetom koji je očigledno mnogo velik na indijanskom i engleskom, trudio se na naučio te reči napamet. Čovek ne zna engleski, nego se spremao, želeo je da ostavi  dobar utisak. Naravno, imao sam dilemu da li je u pitanju neki Bećirović ili Kurti, to je isti način nastupa gde se iverzijom istine nastupa međunarodnoj javnosti gde pokušavate da steknete simpatije na antisrpskom sentimentu. Obeležavati Srbiju kao zemlju koja ugrožava suverenitete BiH samo jer poštuje Dejton, a Srbija stalno ponavlja da poštuje granice BiH. Neverovatna je ta želja da se etiketira Srbija po svaku cenu. To govori da nemaju ni ideje, ni politiku.

Antonijević se nadovezao na reči Miletića, pa je rekao šta je njemu sporno kod govora Bećirovića:

Kurir televizija "Bećirović je ipak dao autogol, uprkos tome što je hteo da dobije poen"

- Ovde ne bi trebalo zaboraviti da je pred govornicu stao neko ko je u lokalnoj kampanji, koje će biti šestog oktobra, kada će se izaći u svim opštinama na izbore. Ja ovo više razumem kao njegovu predizbornu poruku, nego kao državničku izjavu jer nedostaju elementi neke vizije, kako da BiH napreduje. Ne vidim ni veliki broj prijatelja iz BiH koji će pozdraviti ovo. Čini mi se da je ovo promašaj, čak i ako uzmemo govor našeg predsednika, niti jedna rečenica nije bila uprta protiv Bosne i Hercegovine, već je otvarao mogućnost dijaloga Beograda i Prištine. Bećirović je dao auto-gol, uprkos tome što je hteo da dobije poen.

Marković se osvrnuo i na govor našeg predsednika:

- Naš predsednik je pričao o međunarodnoj pravdi malih država. Govor Vučića ima jednu globalnu perspektivu koja je vrlo zanimljiva, a on je čak i primere za nepravdu oko Kosova, podigao je na princip globalne pravde i globalnih principa. Dok je Bećirović sada je spustio diskusiju na nekakve naše komšijske odnose, koje nisu jasne nikome drugom. Odahnuo sam kada sam čuo Bećirovića, jer sam mislio da je on pametniji. 

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Kurir televizija Stručnjaci o govoru Vučića pred SB UN i borbi za Kosovo