Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje u Njujorku prijemu "Serbia Beyond Future" u organizaciji Stalne misije Srbije pri Ujedinjenim nacijama.

Prijemu prisustvuje veliki broj stranih diplomata.

Vučić je svima poželeo dobrodošlicu i rekao:

"Znam da vam je dosta teških tema o kojima govorimo prethodnih dana. Važno je da večeras govorimo o nečemu lepom, o nečemu što pripada budućnosti, a to je razvoj jedne zemlje sa Zapadnog Balkana - Srbije. Očigledno je da su sve oči sve više i više uprte u tehnološki razvoj i inovacije kao glavnim alatkama da se ostvari blagostanje. Kao zemlja sa najbrže rastućom ekonomijom i sa informacionim tehnologijama, Srbija želi da prednjači u novim tehnologijama poput veštačke inteligencije i biotehnologije".

Aleksandar Vučić
Informer 

"Nismo velika sila, mi smo mala zemlja, ali želimo da uskočimo u pravi voz".

"Kao presedavajući globalnim partnerstvom veštačke inteligencije, Srbija će stremiti da poveže sve donosioce odluka sa ciljem da se proširi koordinacija i saradnja radi postizanja rešenja. Srbija će stremiti da okupi sve donosioce odluka u oblasti veštačke inteligencije. Ponosni smo na naša dostignuća u oblasti biotehnologije i da BIO4 kampus bude jedinstven u svetu".

Screenshot 2024-09-27 004640.png
Informer 

"Srbija je pobedila na konkursu za organizaciju Ekspa 2027, sa temom 'Igraj za čovečanstvo".

"Kreativni timovi Vlade Republike Srbije pripremili su kratku prezentaciju o tekućim projektima i inicijativama u nacionalnom i međunarodnom kontekstu. Iskoristio bih ovu priliku da lično istaknem koliko smo ponosni što imamo priliku da kažemo ko smo mi i čemu streminmo da budemo. Dame i gospodo uživajte u sprskom gostoprimstvu", zaključio je Vučić.

Posle predsednika Vučića, prisutnima se obratila ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović koja je najavila film o modernoj Srbiji i pozvala sve da budu gosti Srbije na Ekspu 2027. 

Inače, predsednik Vučić je ranije tokom dana, najavljujući prijem "Serbia Beyond Future", rekao:

"Stiže najmanje 15 ministara spoljnih poslova, mislim da to niko još nije organizovao. Imaćemo iz mnogo različitih zemalja, ali i 15-16 ministara nije mala stvar. Nadamo se još više, doći će i Peter Sijarto i iz Emirata i mnogi drugi. Ono što mi možemo da uradimo u Ujedinjenim nacijama retko ko može".