Predsednica parlamenta Ana Brnabić rekla je da je ove godine nastup delegacije Srbije, predvođene predsednikom Aleksandrom Vučićem u UN - drugačiji i da je razlika očigledna ove godine u odnosu na prethodne - bio je praćen nizom sastanaka, protokolarnih sastanka, učešća na različitim ceremonijama, gde je Srbija bila pozivana.

Govoreći i važnosti govora predsednika Srbije u UN, predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je, gostujući u Dnevniku RTS-a, da su te poruke važne zbog očuvanja i borbe za teritorijalni integritet Srbije, za obajšnjavanje kada je svet počeo da srlja u haos. To je, kako kaže, krenulo 1999. godine agresijom NATO-a na Srbiju.

Brnabićeva dodaje da je 2008. godine to produbljeno kada su države požurile da prihvate takozvano nezavisno Kosovo.

"Ono što je važno da naglasim je da sam kao predsednik Valde bila u UN i interesovala sam se za politiku od 2000. i 2002. godine - da je razlika očigledna ove godine u nastupu Srbije u UN", podvukla je Brnabićeva.

Situacija se promenila u odnosu na prethodne godine

Kaže da se situacija promenila u odnosu na prethodne decenije. ,

"Bili smo zemlja koja ode tamo, održi govor koji je za domaću publiku, vratite se kući i nikom ništa, to je lepo za vas i vašu porodicu", navela je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, ove godine je nastup drugačiji, bio je praćen nizom sastanaka, protokolarnih sastanka, učešća na različitim ceremonijama.

"Nizom sastanaka koji se tiču ekonomije, predstavnjanja Ekspa, podrške na organizaciji globalnig samita o veštačkoj inteligenciji", dodala je ona.

Vučić je kako kaže, "grunuo" da pomogne Vladi, od politike i ekonomije i usledili su pozivi da učestvujue na sastancima, prijemima, gde Srbija nije bila pozivana.

Možemo da se podučimo sa pokazateljem koliko Srbija igra dugačiju ulou na svetskoj i političkoj sceni, istakla je predsednica parlamenta.

Neverovanto je da imate jednog državnika u svetu koji se tokom jednog dana video i uručio orden ambasadoru Nebenziji i istog dana bio na prijemu kod Šolca, a rukovao se i sa Analenom Berbok, rekla je Brnabićeva.

Screenshot 2024-09-27 081503.jpg
Screenshot RTS 

Poruke zapadnih diplomata

Odgovarajući na pitanje kuda ide dijalog Beograda i Prištine, Brnabićeva kaže da ne postoji dijalog u ovom trenutku.

"Ono što je novo je očigledan različit stav, kritički stav najjodanijih prištinskih saveznika prema Prištini od onoga što smo videli pre", kaže Brnabićeva.

Podvukla je stav specijalnog iazlasnika Nemačke za Zapadni Balkan Manuela Zaracina, koji je rekao da ako Kurti ne promeni stav i ne ukine mere zabrane za prelaz srpske robe, Priština može biti isključena iz Cefte.

"Delim frustraciju našeg naroda da to nije dovoljno. Kurti hvata poslednji vagon političkog zatišja. Formiran je EP, EK treba da se formoira, ali ni EP ne radi u punom kapacitetu. Čekaju nas izbori u SAD u novembru i on to koristi i želi da izazove oružani konflikt, da isporovocira srpski naord na KiM", navela je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, Kurti koristi taj momenat, sada je jasno šta pokušava da uradi.

"Nakon formiranja svih evropskih isntuitucija i možemo da očekujemo ako uspemo da održimo mir da odolimo svim provojkacijama - drugačiji odnos prema Prištini", zaključila je Ana Brnabić.

Redovno zasedanje 1. oktobra, mnogo važnih zakona

Predsednica parlamenta rekla je da redovno zasedanje Skupštine mora da krene 1. oktobra, na kojem će biti doneto više važnih zakona, a neki od najvažnijh je set zakona o kojima je pričao predsednik Aleksandar Vučić, a odnose se na Kosovo i Metohiju.

Jedan od njih, kaže, biće i taj da se teritorija Kosova i Metohije proglasi teritorijom posebne socijalne zaštite.

"Očekujem da će to biti jedan od prvih zakona, kao i uspostavljanje specijalnog tužilaštava koje će se baviti kršenjem ljudskih prava na KiM“, rekla je Brnabićeva.

Očekujem glasanje o rebalansu budžeta večeras, o litijumu u ponedeljak

Predsednica Skupštine očekuje da poslanici večeras završe raspravu o amandmanima i da se o pređe na glasanje o rebalansu budžeta, kako bi zakazala novu sednicu na kojoj bi se raspravljalo o litijumu..

"Danas je peti je dan rasprave, a danas će se raspravljati o amandmanima ,ima ih 146. Ukoliko skratimo raspravu o amandmanima možemo da idemo na glasenje večeras“, rekla je Brnabićeva.

"Ja ću se truditi da danas radimo brže i efikasnije, da večeras završimo ovu raspravu i ovu sednicu da bi zakazali sledeću a to je ona o litijumu i pretpostavljam da bi se o tome moglo da raspravlja u ponedeljak”, navela je predsednica Skupštine.

(Kurir.rs/RTS)

 Bonus video:

Kurir televiz Ana Brnabić konferencija