Sastanci koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao u Njujorku s brojnim svetskim zvaničnicima imali su za cilj da se naša zemlja politički i ekonomski pozicionira što bolje. Predstavljeni su i potencijali Srbije - od veštačke inteligencije i biotehnologije do Ekspa 2027, a sagovornici Kurira ukazuju da je nakon predsednikovih poruka iz Njujorka jasno da on razmišlja dugoročno i da je ukazao na neophodnost jačanja ekonomije. Takođe, kako ističu, poslata je poruka da Srbija ostaje na evropskom putu, ali uz poštovanje svojih državnih i nacionalnih interesa.

Brojni susreti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u petak, na kraju posete Njujorku, rekao da su u brojnim susretima sa svetskim zvaničnicima napravljeni važni koraci za Srbiju. Šef države, koji je imao bilateralne sastanke sa 40 svetskih lidera i govorio u GS UN, istakao je da se naša delegacija trudila da razgovara što je moguće više i da što bolje pozicionira Srbiju.

"Što se politike tiče, nije lako vreme pred nama, ali ni pred kim u svetu nije lako. Mi ćemo morati da radimo više, da radimo snažnije, jače. Moraćemo da popravljamo situaciju u rudarstvu i energetici, jer u poljoprivredi ne možete toliko da utičete na sušu, kišu i vremenske prilike",  rekao je, između ostalog, Vučić za RTS.

Kazao je i da je važno što industrijska proizvodnja raste, ali da je potrebno još investitora.

Aleksandar Vučić
RTS 

 Predsednik je rekao i da je srećan što neke druge zemlje već prepoznaju Srbiju kao državu koja radi na polju tehnološkog napretka, kao i napretka u oblasti veštačke inteligencije i nauke. Naveo je i da sve što Srbija može da uradi jeste da razmišlja o unapređenju tehnologije i o inovacijama.

Predsednik se osvrnuo i na svečani prijem "Serbia Beyond Future" i ocenio da je naša zemlja "spojila nespojivo" jer je uspela da dovede istaknute predstavnike dve najmoćnije partije u SAD, kao i druge važne goste, te naveo da je dodatni značaj tog skupa, kad su predstavljeni potencijali Srbije - od veštačke inteligencije i biotehnologije do Ekspa 2027, što se to dogodio uoči američkih predsedničkih izbora. Naglasio je da Srbija mora da nastavi da radi na dobijanju podrške.

Vučić je izjavio i da je tokom boravka u Njujorku imao razgovore o AP Kosovo i Metohija, koji nisu bili laki, navodeći da je sa sagovornicima imao različita viđenja, ali da je otvoreno govorio o poziciji Srbije. Rekao je i da je tokom održavanja Generalne skupštine UN u fokusu bila situacija na Bliskom istoku i da to možda nije dobra vest za Ukrajinu, ali da Evropa mora da radi sve što može da zaustavi taj rat.

Razvoj privrede

Politički analitičar Dejan Miletić navodi za Kurir da je nakon predsednikovih poruka iz Njujorka jasno je da on razmišlja dugoročno i da je ukazao na neophodnost jačanja ekonomije.

dejan-miletic.jpg
Kurir Televizija 

"Jasno je da će nove tehnologije biti od ključnog značaja, ali da bismo mogli da nastavimo da razvijamo privredu, moramo da obezbedimo energente, te će ključno biti njihovo obezbeđivanje u smislu novih izvora. Tehnološki talas je pred nama i dobro je da se u sve to uključujemo na vreme. Mislim da imamo sreće što se Vučić dubinski bavi trendovima i tendencijama, te jasno ukazuje na čemu treba intenzivnije raditi. Čini mi se da smo na pravom putu, a svi ti sastanci koje je održao u Njujorku mogu biti iskorišćeni na najbolji način, jer nemamo vremena za gubljenje kako bismo išli krupnim koracima. Na kraju, visoke tehnologije traže dosta energije i dupliranje naših energetskih kapaciteta u narednih 10 godina, što verujem da je i u planu na osnovu najava koje smo mogli da čujemo", kazao je Miletić.

O razvoju: Moramo gurati stvari napred

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u petak, na kraju posete Njujorku, da svi trče da otvaraju rudnike litijuma, ali da samo mi u vezi s tim imamo probleme kao da smo u srednjem veku.

"I nije to sad pitanje veštačke inteligencije. Kada dođe i do 5G, oni će da nam kažu da ih prisluškujemo sa Merkura i pratimo... I nikad se tih besmislenih i sumanutih teorija zavere nećemo osloboditi. I zato moramo da guramo stvari napred, bez obzira na sve te koji bi da koče, da se ubrzano borimo za zemlju, zato što svaki sekund koji izgubimo, svaki mesec koji izgubimo, nepovratno smo ga izgubili. Onaj ko izgubi godinu dana danas, on je izgubio sto godina u razvoju", rekao je za RTS Vučić.

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Kurir ocenjuje da su ključne poruke koje je predsednik poslao iz Njujorka vezane za aktuelnu međunarodnu situaciju i probleme koji mogu proizaći iz produžetka rata u Evropi, te očekivanje da će se pritisci vezani za Kosovo i našu situaciju nastaviti.

"Mislim da je ključna poruka da Srbija nema nameru da odustane od svojih principa i opredeljenja kad je reč o ratu u Evropi i svetu, a to je zalaganje za mir, traženje političkih rešenja i protivljenje zloupotrebi sile. Predsednik je tim povodom ukazao da je Srbija primer nepoštovanja međunarodnog prava. No, svakako je poslata poruka da će da će Srbija nastaviti svoj evropski put, ali i da će se držati svojih državnih i nacionalnih interesa", istakao je Mlivojević.

screenshot-2.jpg
Kurir Televizija 

  Naglasio je da je Srbija ponovo poslala poruku da, ako zaista žele mir i stabilnost na ovim prostorima, treba prvo da se odreknu dvojakih standarda, te da je njen stav potpuno jasan, a to je traženje rešenja na bazi kompromisa.

"Ono što je važno istaći jeste da nas čekaju teška vremena jer se ne vidi kraj ratu u Evropi i u takvoj situaciji se insistira na pobedi po svaku cenu, što je za Evropu pogubno", konstatovao je Milivojević.

Kurir.rs