BEOGRAD - Možda je i dobro što je ova tema dobila pažnju javnosti... Posle 10 ili 11 godina vraća se nešto što tangira dobar deo naše države, porodice, buduće roditelje, mladiće koji će biti regruti... Definisali smo rokove za vladu i ministarstva, naš cilj je da smo u martu 2025. godine sa predlogom zakona o vraćanju obaveznog vojnog roka. Ostaje da se definiše vojni rok za one koji civilno služe odnosno da li će civilnog služenja uopšte i biti - kazao je premijer Miloš Vučević gostujući jutros uživo na televiziji.

On je na TV Prva rekao da javnost ne razlikuje šta je prigovor savesti a šta civilno služenje vojnog roka te da je na Vojsci da to uobliči a da će najmanje duplo duže služiti oni koji se odluče za civilno služenje.

- Nećemo dozvoliti nepravedan odnos da oni koji civilno služe idu u vrtiće i gerontološke centre na pola sata i popiju kafu i odu kući, idu levo-desno... - veli Vučević.

screenshot prva tv Premijer Vučević

Premijer dodaje da je 75 dana obaveznog vojnog roka društveno prihvatljivo i da je taj period vremena takav da zbog toga život neće stati - neće ugroziti ničije studije, ničiji posao, društveni, emotivni život.... 

- To je minimum tokom kog vojska može da vas osposobi da budete vojnik - navodi Vučević i dodaje: 

- Neće više biti ni preklapanja vojske - stare i nove, ono što je bilo nekad ko je džomba a ko je gušter... - kazao je Vučević i dodao: Biće uvek samo jedna klasa i biće drugačiji uslovi, neće to biti povratak u 80-te i 90-te a i ne treba da bude...".

Vučević je pojasnio da je plan da prva generacija na redovnom odsluženju obaveznog vojnog roka od 75 dana, bude u kasarnama u septembru 2025. Dodao je i da bi tome trebalo da prethodi, u martu iduće godine, upućivanje u Skupštinu Srbije Predloga izmene zakona kojim će to biti omogućeno, odnosno sve u vezi vojnog roka definisano i uređeno.

Vlada Srbije usvojila je 20. septembra Zaključak o obrazovanju Radne grupe za razmatranje aktivnosti i mera u cilju aktiviranja obaveze služenja vojnog roka u trajanju od 75 dana. Obaveza služenja vojnog roka u Srbiji je suspendovana 1. januara 2011, čime je država prešla na model profesionalnih oružanih snaga, uz mogućnost dobrovoljnog služenja vojske.

Vučević je kazao da je "ideja da septembra 2025. Vojska Srbija bude sprema za prijem prvih generacija regruta", te da se, kako je naveo, "na jesen 2025. mogu očekivati prve klase Vojske Srbije iz regrutnog sastava".

Screenshot 2024-09-29 092830.png
screenshot prva tv 

Rekao je da, kada budu podignuti svi kapaciteti do maksimuma, Vojska Srbije odnosno Ministarstvo odbrane planiraju da do 20.000 regruta godišnje služi vojni rok. Podsetio je da je predviđeno da se obavezni vojni rok odnosi na regrute "od 18 godina, odnosno od 19 do 30 godina", te da će žene imati pravo dobrovljnog služenja vojnog roka koji će, trajati 75 dana.

Rekao je i da postoje razlike između onog što je "prigovor savesti" (traženje nekog, iz ličnih razloga, da ne služi vojsku) i civilnog (u obdaništima, gerontološkim centrima...) služenja vojnog roka, te da sve u vezi s tim treba da predoče Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.

O Skupštini i platama u prosveti

Predsednik Vlade za sutra je najavio nastavak skupštinskog zasedanja rekavši da ima puno amandmana koji usporavaju rad ali da je i to deo posla i demokratskog procesa pa će se sednica o rebalansu budžeta 2024. nastaviti i sutra. 

Dotakao se i povećanja plata u prosveti rekavši da je povećanje od 12 odsto Vlada Srbije dala ne samo prosvetnim radnicima nego i vaspitačicama, te da bi njihove plate s tim povećanjem automatski bile veće od prosečne plate u Srbiji a kad je reč o većem povećanju koje traže to bi značilo da od nekog mora da se uzme - od penzionera, od lekara, vojske, policije...

Vučević je kazao da je završena rasprava u načelu i da "misli da je ostalo još par sati rasprave" kao i da je "veliki broj amandmana, pre svega od opozicije, često nesuvislih, što oduzima vreme za raspravu, a Poslovnik se mora ispoštovati", kao i određeni "tajming".

"Kada završimo sednicu, ako se steknu uslovi, verujem da će predsednica Skupštine Ana Brnabić zakazati i novu sednicu vezano za zahtev opozicije o litijumu. I ostaje nam onda da radimo odmah u kontinuitetu", rekao je Vučević a na pitanje kad bi to moglo da bude, on je rekao da je to "van vlade".

"Ovu sednicu smo mi tražili, o rebalansu budžeta, i podsticaju roditeljima sa decom. Ostaje pitanje, dogovor Brnabić i parlamentarnih grupa da li se odmah nastavlja rad po predlogu opozicionih stranaka", rekao je Vučević na pitanje kada bi mogla da bude sednica o litijuma. On je naveo da je "Vlada spremna da učestvuje u tom radu, kao i da je dala svoj odgovor na predlog zakona", ukazujući da se o njemu "negativno izjasnila", prenosi Beta.

Na konstataciju da je bilo projekcija da bi ta sednica o litijumu mogla da bude u ponedeljak, utorak, on je odgovorio da "postoji jedan tehnički problem".

"Kao što se zna, 1. oktobra kreće redovno zasedanje. Zašto su opozicioni poslanici potpisali zahtev za vanredno zasedanje a ne za redovno? Oni su mogli da kandiduju tu temu za redovno i da ne budu limitirani vremenskim okvirima i kalendarima, nego da znaju da od 1. oktobra u naredna dva, tri meseca idu redovna zasedanja i to mora doći na red", naveo je Vučević.

Kako je naveo, "vlada i predsednik (države) ne beže ni o razgovoru o litijumu ni o Kosovu i Metohiji". "To su važne sednice i mi se radujemo razmeni argumenata o tom pitanju", kazao je premijer.

Kurir.rs/TV Prva