Na adresu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija stigla je prethodnih dana prva ozbiljnija poruka upozorenja od Nemačke - ukoliko Priština ne ukine meru zabrane za ulazak robe iz centralne Srbije, mogla bi da bude isključena iz Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (Cefta), kao i opozvana sa samita Berlinskog procesa koji se održava 14. oktobra. Da je bilo krajnje vreme za ozbiljnije poruke Prištini, složni su sagovornici Kurira, koji i ukazuju da do sada ovakvih poruka iz Berlina nije bilo.

Insistiranje

0406-profimedia0668879580.jpg
Profimedia 

Naime, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan Manuel Zaracin, koji je u prethodnim nedeljama dva puta posetio Prištinu, uputio je jasnu poruku Aljbinu Kurtiju. On je u izjavi medijima rekao da je insistirao da Priština deblokira ulazak srpske robe kako bi u regionu ponovo postojala slobodna trgovina. Zaracin je rekao i da bi Priština mogla da se suoči sa pozivima za isključenje iz Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i drugim kaznama ukoliko nastavi da zabranjuje uvoz robe iz centralne Srbije.

Najavio je da bi na samitu u Berlinu, na kojem će nemački kancelar Olaf Šolc ugostiti šefove država i vlada Zapadnog Balkana, mogao da bude održan po formuli "šest minus jedan", odnosno bez predstavnika Prištine.
Podsetimo, meru zabrane za uvoz srpske robe prištinske vlasti donele su 14. juna prošle godine.

Nije viđeno

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost ukazuje da do sada ovakvih poruka iz Berlina nije bilo.

srdjan-barac.jpg
Kurir Televizija 

"Verbalna komunikacija pritiska ka Aljbinu Kurtiju i zvaničnicima iz Prištine već neko vreme je uočljiva, a posebno je to primetno kada govore izaslanici preko Atlantika, ali do sada iz Berlina to nije viđeno. Zato je ovo vrlo važno, da je i Berlin konačno počeo da menja kurs i da zasad verbalno, ali očekujemo i suštinski, pritisne nedemokatski, kriminalni i remetilački faktor na Balkanu, a zovu ga - zvaničnici Prištine. Nije važno da li je Aljbin Kurti, Vjosa Osmani ili neko treći, njihova politika je jedna, a to je proterivanje Srba sa svojih vekovnih ognjišta", kazao je Barac za Kurir.

I politički analitičar Srđan Graovac za Kurir kaže da bi bilo krajnje vreme da se nešto preduzme s obzirom na to da Priština krši sva regionalna pravila i sve regionalne dogovore u koje je uključena, te da je sve što radi protiv evropskih normi, standarda i pravila.

srdjan-graovac.jpg
Foto: Gradske info 

"Kada se to uzme u obzir, pravo je čudo da do sada niko nije na to reagovao. No, čini mi se da je i ova izjava, koliko god nas možda iznenadila, suštinski dosta blaga i nije nešto što u ovom trenutku može da utiče na Prištinu, pogotovo zato što znamo da im se uskoro bliže izbori i da u ovom trenutku nikakva pretnja neće previše opteretiti Aljbina Kurtija, koji pre svega računa da će sa svojim čvrstim stavom prema Srbiji i Srbima generalno dobiti nove političke poene i da bi u ovom trenutku popuštanje išlo njemu na političku štetu. Zato, mereći tu političku štetu i korist koju može imati uoči sledećih izbora, gotovo je izvesno da neće popuštati, a sve mi se nekako čini da ni taj pritisak EU neće biti toliko snažan i odlučan, već da je ovo više pokušaj da se izvrši pritisak na Kurtija, na koji on neće reagovati", ocenio je Graovac.

Kurir.rs