Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji predvodi delegaciju Srbije u poseti Kini, a koja je danas prvim direktnim letom između Beograda i grada Gvangdžou doputovala u tu zemlju, poručio je da Kinu i Srbiju vezuje čelično prijateljstvo, a da je nova avio-linija samo potvrda jakih veza dve zemlje.

Na ceremoniji povodom sletanja aviona iz Beogradа, Vesić je zahvalio na toploj dobrodošlici koju je delegacija iz Srbije danas doživela u Guangdžou.

"Kina i Srbija su iskreni prijatelji i između naših zemalja vlada čelično prijateljstvo koje su uspostavili predsednici Aleksandar Vučić i Si Đinping. Upravo zato smo i doneli odluku da naša druga direktna avio-linija ka Kini bude naš doprinos vašoj proslavi dana nezavisnosti i slobode. Čestitam vam Dan državnosti, a mi, kao vaši prijatelji slavimo sa vama", istakao je Vesić.

Ukazao je da se prijateljstvo Srbije i Kine ogleda na svim poljima, jer dve zemlje imaju političku saglasnost oko najvažnijih pitanja, dok ekonomska saradnja raste.

Istakao je da je Kina najveći investitor u Srbiji sa više od šest milijardi evra investicija u poslednjih 14 godina. Kina je, istovremeno, drugi trgovinski partner Srbije sa 8,6 odsto udela u ukupnoj trgovini, ali i drugi partner kada je u pitanju uvoz robe, budući da 12,2 odsto kompletnog uvoza u Srbiju dolazi upravo iz Kine, dodao je Vesić.

Podsetio je da je 1. jula ove godine stupio na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Kine, od kojeg bi privrednici obe zemlje trebalo da imaju koristi.

Ministar Vesić je istakao da nije slučajno izabrana provincija Guangdžo za drugi direktan let iz Srbije prema Kini, posle Tjenđina.

"Ovo je najbogatija provincija u Kini i najviše turista koji putuju svetom dolaze upravo iz ove provincije. Pre 10 godina u Srbiju je dolazilo između 5.000 i 10.000 kineskih turista godišnje. Ove godine mi očekujemo između 145.000 i 155.000 turista u našoj zemlji. Sigurni smo da će i uspostavljanje ove linije doprineti da još više ljudi, upravo iz ove provincije poseti Srbiju", rekao je Vesić i pozvao građane Kine da posete Srbiju.

Zahvalio je kompanijama Er Srbija i "China Souther Airlines, koje će leteti po dva puta nedeljko između dva grada.

"To znači da ćemo imati četiri leta nedeljno između Beograda i ovog lepog grada. Nećemo tu stati, u narednim mesecima otvorićemo još jednu direktnu liniju ka Kini, između Beograda i Šangaja. Pozivam vas da posetite Srbiju i sami se uverite da smo zemlja koja je otvorena prema građanima Kine i kineskom kapitalu. Doći ćete među prijatelje", poručio je ministar Vesić.

Istakao je i da Srbija i Kina, od uspostavljanja diplomatskih odnosa, pedesetih godina prošlog veka, nikada nisu imale nijedno otvoreno pitanje, niti jedan problem.

"Učili smo istoriju jedni drugih i tako je to prijateljstvo skovano. Danas, u 21.veku, za naše interese borimo se snagom ekonomija i razvojem i zato nam je partner poput Kine dragocen. Verujem da će se u budućnosti vaš grad zbratimiti sa nekim gradom u Srbiji, da će se saradnja nastaviti i u drugim oblastima i nivoima", rekao je ministar Vesić.

Prvi avion Er Srbije koji je poleteo za Guangdžou iz Beograda oko pola sata posle ponići, sleteo je u taj kineski grad oko 18.30 sati po lokalnom vremenu.

MGSI, Foto: MGSI Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić predvodi delegaciju Srbije u Kini povodom otvaranja nove avio-linije.

Putnici do Guangdžoa će putovati avionom Erbas 330 sa 18 sedišta u biznis klasi i 250 sedišta u ekonomskoj klasi, a putnicima je na raspolaganju i sistem zabave u avionu na svakom sedištu.

Guangdžou je važno međunarodno čvorište kineske nacionalne inicijative "Jedan pojas, jedan put" i "Vazdušnog puta svile" i ujedni glavni aerodrom u oblasti Velikog zaliva Guandong-Hongkong-Makao.

Kurir.rs/Prenosi: A.Ć.