Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", izjavio je danas na konferenciji za novinare u holu Narodne skupštine da neće dozvoliti opoziciji da pobegne od rasprave o predlogu zakona o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora.Dodao je da će narod videti šta su sve napisali i nalupetali u predlogu zakona.

"To je sramota. Ono što su oni predložili je na nivou Trećeg oka i sličnih časopisa. Zato im neće poći za rukom da pobegnu od rasprave što pokušavaju sve vreme", naglasio je Jovanov.

Istakao je da od početka opozicija pokušava da odugovlači sednicu kako ovaj predlog ne bi stigao na red i u proceduru i da onda kažu "e idemo na proteste".

"Od početka im je to ideja. A optužuju nas da smo mi odugovlačili i navode vreme ko je koliko raspravljao, što veze ni sa čim nema", rekao je Jovanov i objasnio da je svima jasno kako su to izveli.

"Oni su za pet minuta svog izlaganja, napadima na ministre otvarali po pet, šest tema na koje smo morali da reagujemo. Počelo je sa pantom i pitom, pa preko toga koje farmerke nosi predsednik do ne znam ni ja čega. Pričalo se o nacionalnom stadionu, zdravstvu, prosveti i sve to u raspravi o budžetu o kojem je bilo najmanje reči", pojasnio je Jovanov.

Podvukao je da je za šest dana rasprave bilo reči o svemu i svačemu i da je na taj način opozicija odugovlačila, a ne vlast.

"Zato ponavljam da im nećemo dozvoliti da pobegnu od rasdprave o predlogu ovog zakona koji ide u redovnu proceduru", rekao je Jovanov i dodao da je opozicija podnela 150 amandmana, uglavnom besmislenih, kao na primer "da se jedna reč premesti sa ovog na ono mesto".

"Onda su u obrazlaganju tih i takvih besmislenih amandmana, umesto o njima, pričali o Belivuku i o tome kako ga treba odbraniti jer je on tobože samo izvršavao naređenja", rekao je Jovanov.

Podvukao je da vlast jedva čeka sednicu na kojoj će se raspravljati o predlogu zakpna o zabrani istraživanja i iskopavanja litijuma i bora.

"Biće to prilika da čujemo šta kažu oni koji su 2006. i 2011. godine glasali za izmene zakona o rudarenju i da vidimo ko je dao pravo da onaj koji vrši istraživanja ima ekskluzivno pravo i da iskopava litijum", zaključio je Jovanov.

Kurir.rs / Beta