Predsednica Skupštine Srbije, Ana Brnabić, sazvala je danas prvu sednicu redovnog zasedanja za ponedeljak, 7. oktobar, na čijem je dnevnom redu predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora, koji je predložila opozicija. 

O ovoj temi su za Kurir televiziju govorili Vladimir Marinković, bivši narodni poslanik iz redova SNS, kao i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu.

Sequence 04.00_05_03_00.Still001.jpg
Kurir Televizija 

Obradović je na početku istakao da je predlog o zabrani litijuma "antirazvojni zakon koji se ne vodi činjenicama i naukom, već dezinformacijama sa društvenih mreža".

- Ovaj vek je vek litijuma, i za diskusiju o njemu se ne može uzimati apokaliptični scenarijo bez naučnog utemeljenja. Takav pristup pokazuje političko neumeće i igrate na strah građana. Parlamentarni akteri ne mogu da se igraju sa strahovima i emocijama građana - rekao je Obradović.

Marinković je rekao da "ovim dezinformacijama nije cilj da se zaustavi iskopavanje litijuma, već da se srući Vučić".

Kurir televizija Obradović i Marinković: Protivljenje projektu "Jadar" nije narodna inicijativa, već politička operacija

- Čista životna sredina, vazduh i voda nisu sporni, i o tome treba raspravljati i otvoriti dijalog. Ovo je rat koji se vodi dezinformacijama i manipulacijama. Ovde se ne radi o tome da opozicija želi konstruktivnu raspravu, ili da li će ekonomija prevladati, već je u pitanju pristup. Svaka investicija, čak i poljoprivredna, nosi sa sobom ekološke rizike - ističe Marinković.

Obradović je istakao veličinu ove investicije.

- Ovo nije narodna inicijativa, već politička operacija. Ovo je najveća investicija u istoriji Srbije, a ovo je pokret protiv investicije sa zapada, pošto nema narodnih inicijativa protiv rudarenja Kineza na istoku Srbije - rekao je, i dodao da iako sve nosi svoj rizik, sve rizične faktore u projektu "Jadar" istražuju stručnjaci.

Sequence 04.00_08_21_09.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Kurir televizija Obrknežev i Dimitrijević o zasedanju Skupštine zbog debate o litijumu