Poslanici dela opozicije izostali su u ponedeljak sa sednice skupštinskog Odbora za Kosovu i Metohiju i tako još jedanput izbegli suočavanje na temi od nacionalnog značaja. Za direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića ovakvo ponašanje dela opozicionih poslanika je pokazatelj da je Kosovo za njih samo platforma za skupljanje jeftinih političkih poena.

screenshot-20240831-081436.jpg
Printscreen RTS Petar Petković

Bežanje od odgovornosti

"Deo srpske opozicije pobegao je sa sednice Odbora za KiM Narodne skupštine Srbije na kojoj smo tri sata razgovarali o bezbednosti srpskog naroda. Isti oni koji su zahtevali održavanje odbora, nisu se ni pojavili. Jasno je da je za njih KiM samo platforma za skupljanje jeftinih političkih poena", prokomentarisao je Petković na društvenoj mreži Iks.

Sociolog Vladimir Vuletić ocenjuje za Kurir da je ovakav potez dela opozicije još jedno njihovo izbegavanje odgovornosti.

sequence-01.00-39-36-15.still004.jpg
Kurir Televizija Vladimir Vuletić

"Kosovo je čvor koje je već dugi niz godina na dnevnom redu i služilo je i za uspon i za pad s vlasti. To je teška rana koja mora da se zaleči, ali deo opozicije naravno da beži od te teme, jer neće da preuzme odgovornost. Ipak, opozicija greši kada kaže da isključivo vlast odgovorna za određene procese. Opozicija je deo zakonodavne vlasti i i ne može se pobeći od te činjenice. Razlog zašto jedan broj opozicionih stranaka beži od odgovornosti za Kosovo je što u tome ne vide način da politički profitiraju, a misle i da tako ostavljaju prostor da sutra mogu da kažu da nisu učestvovali kada se odlučivalo o eventualnim posledicama. Taj deo opozicije se ne ponaša kao odgovoran politički akter", naglašava Vuletić.

Nemanja Zavišić iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kurir da je ponašanje opozicije na sednici pomenutog odbora u najmanju ruku skandalozno.

Drugačije pričaju pred kamerama

Predsednica Odbora za KiM Danijela Vujičić izjavila je sednica tog tela protekla u konstruktivnoj atmosferi, a o potezu opozicionih poslanika kaže:

- Oni koji su najveći zagovornici, ali samo medijski i na društvenim mrežama, koji govore o KiM i položaju srpskog naroda, a da pritom nikada nisu osudili Aljbina Kurtija za jednostrane poteze koje je preduzeo i svu politiku terora nad Srbima, oni koji su tražili posebne sednice... Oni se nisu pojavili. Nisu došli na sednicu odbora, bez obrazloženja zbog čega. Bilo je kolega iz dela opozicije, koje su izgleda samo na sednici koja je zatvorena za javnost govorili kako je teška politička situacija, kako Kurti jeste taj koji teroriše, a podržali su i pet mera vlade. Ali, to rade samo kada su sednice zatvorene za javnost i nadam se da će to reći i javno pred kamerama.

sequence-01.01-57-49-11.still002.jpg
Kurir Televizija Nemanja Zavišić

"Oni kojima su godinama unazad puna usta patriotizma pobegli su kao miševi sa sednice na kojoj je glavna tema bila bezbednost Srba u južnoj pokrajini. Pobegli su zato što je sednica bila zatvorena za javnost, odnosno zato što nisu bili u mogućnosti da se slikaju i glume patriote pred kamerama. Umesto da nešto konkretno predlože ili urade, njima je od razgovora o suštinski važnoj temi bio bitniji odlazak u skupštinski restoran. Za salonske nacionaliste iz kruga dvojke KiM je samo tema za jeftino prikupljanje političkih poena. I to je tako oduvek. Šta je bilo ko od njih konkretno ikada u životu uradio za Srbe sa KiM? Osim što su svojevremeno okrenuli glavu u stranu i dozvolili martovski pogrom i ćutali na proglašenje secesije", objašnjava Zavišić.

Propust

On podseća da su predstavnici tadašnje vlasti, koji su sada uglavnom u prvim opozicionim redovima, zamlaćivali narod floskulom "standardi pre statusa".

"A istovremeno su puštali iz zatvora šiptarske teroriste koji se danas iživljavaju nad Srbima. Kritikuju sadašnju vlast da neuspešno pregovora, a zaboravljaju šta je bio rezultat bečkih pregovora koje su oni vodili 2006-2007. godine, a to je bio Ahtisarijev plan, koji je temelj tzv. kosovskog ustava i danas. Sve to dobro zna i pamti naš narod i upravo zbog toga njihova podrška medu Srbima sa KiM se meri u promilima", zaključuje naš sagovornik.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović kaže za Kurir da je opozicija napravila propust što nije prisustvovala ovoj sednici.

sequence-01.00-31-09-23.still002.jpg
Kurir Televizija Đorđe Vukadinović


"Opozicija treba da stavlja akcenat i na Kosovo, ali generalno mislim da su i vlast i opozicija u prethodnom periodu zataškivali i gurali pod tepih. Činjenica jeste da je poslednjih nedelja i meseci fokus pažnje javnosti realno mnogo više na temi litijuma i Rio Tinta. Nikako ne mislim da tema Kosova treba i sme da bude skrajnuta, ali ako je neko to uradio, onda je to pre vlast koja to čini godinama. I opozicija bi morala mnogo više da se fokusira na Kosovo. Razumem argument da su odsustvovali sa sednice odbora za KiM zbog toga što je zatvorena za javnost, ali treba da se prisustvuje bez obzira na to. Na te sednice treba ići, iako ih vlast zatvara za javnost i kada treba i kada ne treba zbog toga da se ne bi čule kritike opozicije na račun aktuelne politike prema KiM", ocenio je Vukadinović.

Kurir.rs / Kurir Politika

BONUS VIDEO

Kurir televizija "Zbog KiM smo trpeli NATO agresiju!" Da li Beograd treba da napusti pregovore sa Prištinom? Koprivica tvrdi: Formiranje Zajednice srpskih opština nije rešenje!