Potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, koji je kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Meksiko Sitiju prisustvovao inauguraciji nove meksičke predsednice Klaudije Šejnbaum Pardo, istakao je da je ovo bila izvanredna prilika da se vidi koliko je značajno i veliko dugogodišnje prijateljstvo Meksika i Srbije koje datira više od 100 godina.

- U tom smislu sam počastvovan što sam bio izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića na ovom događaju na kojem su bili prisutni mnogi predsednici i premijeri najznačajnijih država - rekao je ministar nakon inauguracije.

MUP Srbije Ivica Dačić u Meksiku

Dačić je kazao da su bili prisutni, između ostalih, supruga američkog predsednika DŽoa Bajdena, predsednici latinoameričkih država kao što su Brazil, Gvatemala, Kuba, Paragvaj, Čile, ali i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozep Borelj, te potpredsednici Kine, Zimbabvea, Ekvatorijalne Gvineje i mnogi drugi.

Mup Srbije Ivica Dačić na inauguraciji meksičke predsednice

- To je bila prilika i da se razmene mišljenja. Preneo sam pozdrave predsednika Vučića novoj predsednici Meksika. Meksiko je ogromna zemlja, lider Latinske Amerike, i za nas bi bio od velikog značaja dalji razvoj naših bilateralnih odnosa - istakao je ministar Dačić.

Dačić je preneo veliku zahvalnost Meksiku na principijelnom stavu koji ima u vezi sa teritorijalnim integritetom i suverenitetom Srbije.

- Meksiko nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. U tom smislu građenje dobrih odnosa sa Meksikom je od našeg vitalnog i nacionalnog interesa - naglasio je ministar Dačić.