Predsednica Skupštine Ana Brnabić komentarisala je izjavu poslanice Ekološkog ustanka Danijele Nestorović i zahteve opozicije za trajnu zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma, kao i sednicu posvećenu tom pitanju.

Objavu Ane Brnabić prenosimo u celosti.

Ovlašćeni predstavnik predlagača (čitave opozicije), Danijela Nestorović, još jednom potvrdila:

1. Oni nisu zatrajnu zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma, već dok se "ne formiraju instutucije“ koje, kao, trenutno ne postoje, ali će postojati kad oni dođu na vlast, pa će se tada steći uslovi i za istraživanje i za iskopavanje litijuma. Nisu oni protiv napretka.... Sama ta rečenica potvrđuje da i oni misle da litijum predstavlja napredak za Srbiju i jeste u interesu Srbije.

2. Predlog zakona se, u stvari, donosi samo zbog projekta "Jadar", jer je taj projekat problematičan. Ostala istraživanja i bora i litijuma su u redu i oni će ih, kao i projekat „Jadar“, oživeti čim dođu na vlast. (Uzgred, zašto i ne bi – pa oni su doveli Rio Tinto u Srbiju i dali im istražna prava, promenili zakon kako bi obezbedili da samo oni mogu da apliciraju za eksploataciona prava i stavili ih kao prioritet u Nacionalnu strategiju održivog korišćenja prirodnih resursa Republike Srbije.)

3. Nema potrebe da predsednik Vučić prisustvuje sednici. Jeste ovo, kako oni kažu, „jedno od gorućih pitanja“ u našoj državi, ali nema potrebe da razmene mišljenja i argumente sa predsednikom države o tome. Ja mislila da žele u lice da mu saspu sve argumente da je Rio Tinto lobista, a oni izgleda nisu toliko sigurni u te svoje argumente.

Dobro je da su nam, još jednom, sve nedoumice otklonili.