Svi događaji
Od najnovijeg
14:55

Vučić odgovarao na pitanja novinara

Predsednik je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da nisu bili laki razgovori sa MMF-om, i kaže da izrazito poštuje njihovu delegaciju.

- Ja sam tražio, želim sada da me čuju ovi koji će ostati posle mene, da nauče nešto od veterana. Veteran ste onoliko koliko ste svoju energiju istrošili, a ne po godinama. Ja sam uvek tražio da MMF bude tu. Oni su 2011. napustili Srbiju, i bilo je jasno da nam sledi propast. A od 2014. ja sam lično tražio njihovo prisustvo, da mogu da nas nadgledaju. Da smo slušali samo ministre i njihove zahteve, morali bismo 9 milijardi evra više da potrošimo. To bi bio kraj i bankrot naše zemlje - naglasio je predsednik.

Rekao je da Srbija sada ima najviši kreditni rejting od zemalja Zapadnog Balkana. 

- Zato što pazimo na finansije. Izdržao sam udare tokom fiskalne konsolidacije da bismo danas imali najviše plate. Vodio sam najtežu politiku. Pa mene je Putin pitao kako sam uspeo da opstanem iako sam ljudima smanjio plate i penzije. Sada imamo ne lak period, ali mi ovo sve sada sami plaćamo. Sve što vidite, ovo je neko izgradio, a mi smo platili. Samo pogledajte šta je sve Subotica dobila za 10 godina. Od fabrika, sinagoge, puteva... Sve je to neko platio, i uspeli smo sve da obezbedimo. E sada moramo da vodimo računa. Neću kada završim mandat da nekome ostavim zemlju koja će biti zadužena - kazao je on.

2024-10-03 14_49_52-EON - Kanali.jpg
Printscreen Pink 

Rekao je da će saopštiti jednu ekskluzivnu i sjajnu vest.

- Naš javni dug je 45,6 odsto samo! Kada sam postao predsednik Vlade bio je veći od 70 odsto. Ja nisam uništavao ništa, naprotiv, zato smo sprovodili teške mere. Sada nas čekaju besane noći, moramo da pazimo na sve izdatke! Svi znaju kako se troše pare, videli ste kakvih je bilo u Skupštini, tražili da se povećava sve živo - rekao je predsednik.

Vučić dodaje, povodom razgovora sa poljoprivrednicima, da država sada daje tri puta više nego što je to bilo ranije.

- Dolazimo do 7,3 odsto budžeta. Da li je to dobro, pa ja mislim da nije. Više dajemo za ratarstvo, a trebalo bi da dajemo više za stočarstvo. I smeta mi što ko god štrajkuje u ovoj zemlji, svi su na njihovoj strani. I kažu dajte im, dajte im... Od čega, ako nekome damo moramo drugome uzeti. Pričate bajke svi zajedno, zato što se ne razumete u budžet, i ono čime država može ili ne može da raspolaže. Kažite mi od koga da uzmemo - pitao je on.

Dodaje da je isti slučaj sa prosvetarima, i da je država napravila grešku - ali je naglasio da je povećanje od 12 odsto ogromno.

2024-10-03 14_53_03-EON - Kanali.jpg
Printscreen Pink 

- I sada moramo da se pravdamo, kao da smanjujemo 12 odsto. A povećavamo 12 odsto kada je nivo inflacije 4,2 odsto. Pogledajte koliki je rast realnog životnog standarda. Ja razumem prosvetare, i iako nisam učestvovao u razgovorima reći ću ja sam kriv. Zato što ću uvek podržati Anu Brnabić, ali je ovo nadrealno. Ako svuda krenemo da dodajemo još po 3 milijarde, otvorićemo Pandorinu kutiju - istakao je Vučić.

Prosvetni radnici i poljoprivrednici su pošteni ljudi, rekao je on, ali je pozvao da se ne ponašaju kao grupe za pritisak.

- Svaki problem se bolje rešava razgovorom! Znate li koliko sam protesta ja imao u 12 godina. Preko 2000 dana protesta. Nekih manjih, nekih većih. I da li je to promenilo ono što je moguće? Pa neće. Moja molba za sve vas je da naučimo kako se pravi budžet, i šta su fiskalna ograničenja. Znate li kolike su bile plate nastavnika 2012? 41.000. A sada će biti 100.000 dinara - naglasio je on.

Vučić dodaje da neće trpeti grupe za pritisak, i da nikada pod pritiskom sa ulice donositi odluke.

- Nadam se da će svi biti zadovoljni, ali niko to neće reći. Najgore ovde je da nekoga pohvalite, to dva lajka ne može da dobije! Ali da nekome popsujete majku, to je najbolje. Sada jedan kamenčić da nađu na pruzi, svi bi se digli - kazao je predsednik.

undefined
Printscreen Pink 

Ističe da je neodgovorno što mediji optužuju bilo koga da je špijun, govoreći o slučaju Slobodana Vidojevića, ali i da su njega lično opozicioni mediji optuživali da je narko diler, i da zbog toga niko nije odgovarao.

- A što se tiče uloge BIA i MUP oni imaju striktno regulisana pravila i procedure. Ja kada sam bio u opoziciji i organizovao proteste, i iz MUP i iz BIA dođu kod mene i ja im kažem kakav je plan. Kada oni smatraju da postoji mogućnost da bilo ko bude ugrožen, oni odu i pričaju. Ništa više od razgovora. Saglasan sam sa vama, i nadam se da mediji neće više pisati tako. Kao što se nadam da će i N1 prihvatiti da svog predsednika ne karakteriše raznim epitetima - kazao je Vučić.

Dodao je da je mnogo važnih dana i putovanja pred njim, a pomenuo je i posetu Hrvatskoj, na šta se sa razglasa čulo "Izgubljen je signal".

- Čim pomenem Hrvatsku, izgubljen je signal - rekao je predsednik kroz smeh.

Posle izjava Balinta Pastora da će uvođenje vojnog roka dovesti do iseljavanja Mađara, predsednik Vučić kaže da će sigurno razgovarati sa Pastorom, čije mišljenje veoma poštuje, i da nikome nije cilj da se bilo ko iseljava iz Srbije.

Na optužbe evroposlanika da vrši represiju nad protivnicima litijuma, kaže da nikoga nisu ni pipnuli.

- Ja ih gledam iz predsedništva, niko ih pipnuo nije. U EU kada zauzmu prugu bacaju ih kao džakove, uhapse Gretu Tunberg. Zabrinuo bih se da nas je pohvalio hrvatski evroposlanik... Shvataju da Srbija više nije mala zemlja, koja će da kleči. Srbiju više ne može niko da zaustavi, a ni meni nije stalo da odgovaram bilo kome - naglašava predsednik.

2024-10-03 14_51_55-EON - Kanali.jpg
Printscreen Pink 

Posle izjave ministra odbrane Italije Gvida Krozeta, koji je rekao da na Kosovu može izbiti sukob, predsednik kaže da ćemo se boriti za naš narod na KiM, i da je upravo on do sada predvideo i zaoštravanje sukoba na Bliskom istoku.

- Ne predviđam nam nikakve sukobe na Balkanu, ne predviđam nam ratove. Živećemo u miru i napredovati, i nadam se da nam se nikada neće rat dogoditi. A što se tiče Italije, oni su partner za sajam turizma, i Melonijeva će uskoro doći kod nas, u naredna tri, četiri meseca, i dodatno ćemo podići saradnju sa Italijom - rekao je Vučić.

Na kraju je prokomentarisao izjavu Dragana Đilasa da će ga pobediti i bez pomoći spolja, i samo je kratko rekao:

- Neće me pobediti, kao što sam već govorio. Sam ću da odem. Jel će na Vaskrs ili na Božić da me pobedi? To slušam već 10 godina. Nadam se da neće moći da pobede kada ja odem oni koji su najgori u ovoj zemlji. Tako da, živi bili pa videli. Do sada sam uvek bio u pravu, bar je 10-0 po tom pitanju. Verujte pobedniku na reč. Hvala vam najlepše, živela Srbija - rekao je predsednik.

14:47

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Aleksandar Vučić je rekao na početku obraćanja da je danas prešao 108 kilometara novoizgrađene pruge, koja je završena godinu dana pre roka.

- Na to nismo navikli, ali čuda se događaju. Ja sam molio predsednika Sija, on je to naredio, i kineski radnici su u tri smene radili i uspeli da završe ovaj veliki posao. Videli ste i usput sve završene moderne železničke stanice. I ova stanica koja je otvorena u 19. veku, sada je konačno modernizovana posle mnogo godina, i uređena. Srećan sam što smo sve to uspeli da uradimo - istakao je on.

Dodao je da ima dve velike primedbe.

- Kao što imam primedbu i na doček. Zašto ovde nije Balint Pastor. Bez SVM ove stanice ne bi bilo, i dugujem zahvalnost mom nedavno preminulom bratu Ištvanu Pastoru. Ali imam primedbu i na stanicu, i kažem vam da neće biti otvorena za pet dana. Bakiću, moraćete da promenite to, da bude urađeno za narednih 10 ili 12 dana. Imamo natpise na srpskom i engleskom jeziku. Lepa je ćirilica, ali fali nam mađarski jezik, i to mora da bude urađeno - istakao je predsednik.

2024-10-03 14_53_03-EON - Kanali.jpg
Printscreen Pink 

Kaže i da nam je mađarski jezik u Subotici važniji nego engleski.

- Znate li kolika je moja borba bila da na ulazu i izlazu iz Subotice budu pozdravi na srpskom i mađarskom. Ovde svi moraju da žive sa jednakim pravima - naglasio je on.

Kaže da je ponosan na našu Srbiju i na sve što smo napravili, i da je to nešto što niko ne može da nam oduzme.

- Ovo se ne gradi svakih nedelju dana. Nastavićemo da ulažemo i u Banat, pa da povežemo Čoku i Suboticu. Onda nam ostaju Sombor i Vrbas. Da i Somborci mogu da dođu do brze pruge, kasnije i Sombor-Subotica - naglašava predsednik.

2024-10-03 14_49_52-EON - Kanali.jpg
Printscreen Pink 

Istakao je da se nada izvanrednim vestima za našu zemlju u narednih 48 sati, i da bi to bio krešendo za naše ekonomske uspehe.

- Saznaćemo najkasnije u subotu ujutru. Želim opet svima da se zahvalim, i ministru, i Aniti, i vama iz Subotice, i još jednom svima iz Kine na ogromnoj posvećenosti ovom projektu - kazao je Vučić.

Rekao je da će 24. napraviti veliku proslavu, i da se nada da će tu biti i Orban.

- Šta bih ja bez mog brata i prijatelja. Spremite se ljudi, za sat i 10 minuta od Beograda do Subotice. Da uživate u svojoj zemlji i njenim lepotama - rekao je on.

14:44

Obraćanje ambasadora NR Kine Li Minga

Predsednik Vučić je insistirao da se prvo obrati ambasador Li Ming, kom se zahvalio i istakao je da se uzdamo u njihovo znanje.

- Čak i kada nam ukradu kablove, mi opet možemo da se pouzdamo u Kineze da nam nađu rezervne delove. Zato smo danas kasnili oko pet minuta. Ja sam danas voditelj ove ceremonije - rekao je Vučić kroz smeh, nakon čega se kratko obratio ambasador Li Ming.

2024-10-03 14_46_06-EON - Kanali.jpg
Printscreen Pink 

On je rekao da bez liderstva predsednika Vučića i Si Đinpinga ne bi bilo ovako velikih projekata.

- Ovo je čudo, ovaj projekat će doneti dobrobit svima u Srbiji! Hvala vam predsedniče Vučiću - rekao je Li Ming.

14:32

Predsednik obilazi radove na staničnoj zgradi u Subotici

Predsednik Vučić je po dolasku razgovarao sa radnicima iz Kine koji su izvodili radove na pruzi.

Istakao je da su radovi na pruzi izvođeni na relativno teškom terenu, i pohvalio je kako su obavljeni.

- Zgrada mi deluje čisto i uredno. Prekoputa je park, i mađarski konzulat. Mnogo je lepo ovde - istakao je on.

- Stvarno je veličanstveno, videćete kako će izgledati putovanje. Za sat i 10 minuta od centra Subotice do centra Beograda. Mnogo sam srećan - kazao je predsednik.

Printscreen Pink Predsednik Vučić u Subotici

Kazao je da će spajanje pruge sa Mađarskom biti dalji podsticaj jačanju odnosa sa Budimpeštom.

- Postoje stvari koje nismo mogli ni da sanjamo! Svi su sanjali auto-put Beograd - Čačak. A ljudi nisu mogli ni da sanjaju mnoge druge stvari, nije se ni pričalo o tome. Da li je neko verovao da ćemo biti brži od Mađara u izgradnji brze pruge. Zahvalan sam njegovoj ekselenciji Li Mingu - istakao je Vučić.

On je rekao da je zahvalan Kinezima, i da bez njihovog truda i rada ne bismo mogli da uradimo sve što je završeno.

- Mi smo uz njihovu pomoć ovu prugu završili godinu dana ranije. Gde je čuvena Anita, ona je vodila ceo projekat sa naše strane. Ona je takođe najzaslužnija. Pruga se otvara 24. novembra, godinu dana pre roka ljudi - kazao je predsednik.

Ministar Vesić kaže da će biti izdate sve potrebne dozvole na vreme, i da neće biti kašnjenja.