SUBOTICA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je obišao završne radove na staničnoj zgradi brze pruge u Subotici gde se osvrnuo i na razgovore s poljoprivrednicima, kojima država sada daje triput više nego što je to bilo ranije.

- Dolazimo do 7,3 odsto budžeta. Da li je to dobro, pa ja mislim da nije. Više dajemo za ratarstvo, a trebalo bi da dajemo više za stočarstvo. I smeta mi što ko god štrajkuje u ovoj zemlji, svi su na njihovoj strani. I kažu dajte im, dajte im... Od čega, ako nekome damo, moramo drugome uzeti. Pričate bajke svi zajedno, zato što se ne razumete u budžet, i ono čime država može ili ne može da raspolaže. Kažite mi od koga da uzmemo - pitao je on.

Dodaje da je isti slučaj sa prosvetarima, i da je država napravila grešku - ali je naglasio da je povećanje od 12 odsto ogromno.

- I sada moramo da se pravdamo, kao da smanjujemo 12 odsto. A povećavamo 12 odsto kada je nivo inflacije 4,2 odsto. Pogledajte koliko je rast realnog životnog standarda. Ja razumem prosvetare, i iako nisam učestvovao u razgovorima reći ću ja sam kriv. Zato što ću uvek podržati Anu Brnabić, ali je ovo nadrealno kako pokazujemo poštovanje prema ljudima. Ako svuda krenemo da dodajemo još po 3 milijarde, otvorićemo Pandorinu kutiju - istakao je Vučić.

Prosvetni radnici i poljoprivrednici su pošteni ljudi, rekao je on, ali je pozvao sve da se ne ponašaju kao grupe za pritisak.

- Svaki problem se bolje rešava razgovorom! Znate li koliko sam protesta ja imao u 12 godina. Preko 2.000 dana protesta. I da li je to promenilo ono što je moguće? Pa neće. Moja molba za sve vas je da naučimo kako se pravi budžet, i šta su fiskalna ograničenja. Znate li kolike su bile plate nastavnika 2012? 41.000. A sada će biti 100.000 dinara - naglasio je on.

Vučić dodaje da neće trpeti grupe za pritisak, i da nikada pod pritiskom sa ulice donositi odluke.

- Nadam se da će svi biti zadovoljni, ali niko to neće reći. Najgore ovde je da nekoga pohvalite, to dva lajka ne može da dobije! Ali da nekome popsujete majku, to je najbolje. Sada jedan kamenčić da nađu na pruzi, svi bi se digli - kazao je predsednik.

Kurir.rs