U nastavku suđenja četvorici bivših vođa tzv. OVK, optuženim za ratne zločine na KiM i u Albaniji, zaštićeni svedok optužbe opisao je danas u Hagu kako ga je ta nekadašnja paravojna formacija otela, pritvorila i zlostavljala.

Za ratne zločine nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji, 1998. i 1999. godine, optuženi su tadašnji vodeći članovi Glavnog štaba OVK Hašim Tači, Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Pred sudom, čiji je zvaničan naziv Specijalizovana veća Kosova, svedok pod šifrom 1158 dao je iskaz na sednici zatvorenoj za javnost, što je najviši nivo zaštite identiteta, prenosi Beta.

Prema dokumentima, ranije objavljenim na internet stranici suda, pripadnici OVK su svedoka "oteli" i "prebacili u jedan štab" te albanske paravojske. "Pritvorili" su ga i "zlostavljali", a video je da su i druge pritvorenike "maltretirali".

Svedok je, kako piše u spisu, "identifikovao određenog komandanta OVK" prisutnog na toj lokaciji.

screenshot-18.jpg
Printscreen Hašim Tači

Iz jednog dokumenta proističe da je svedok 1158 ranije dao iskaz na odvojenom suđenju starešini tzv. OVK Pjeteru Šalji, koji je bio optužen za ratne zločine nad Albancima u pritvoru tzv. OVK u Kukešu u Albaniji, u leto 1999. godine.

Sud u Hagu je Šalju sredinom jula nepravosnažno osudio na 18 godina zatvora, proglasivši ga krivim za proizvoljno lišavanje slobode, mučenje i ubistvo pritvorenika u Kukešu.

Haški proces Tačiju i saoptuženima biće nastavljen 21. oktobra posle redovne pauze. Od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, tužioci su pred sudije izveli 95 svedoka. Izjave još 65 svedoka uvedene su u dokaze u pisanom obliku.

Tužioci su ove nedelje najavili da do kraja dokaznog postupka u aprilu 2025. planiraju da u sudnici saslušaju još više od 50 svedoka.

Kurir.rs/Beta