Izaslanik Nemačke za zapadni Balkan Manuel Zaracin uputio je nove kritike vlastima u Prištini, i to usred Prištine! Naime, Zaracin je na panel-diskusiji u tom gradu izjavio je da je Nacrt statuta Zajednice srpskih opština (ZSO), koji su izradili Kvinta i EU, dobar, da oni žele da ga Priština prihvati, ali da to nije urađeno.

- Mislim da ste to mogli da uradite i još uvek mislim da se srpska politika možda ne bi bitno promenila ili ne, ali onda bi vas to odvelo u Savet Evrope da ste nacrt ZSO poslali na Ustavni sud - rekao je Zaracin na panelu i ponovio da neće da diskutuje o tome ko je napravio nacrt, ponovivši da su ga uradili "prijatelji i partneri" tzv. Republike Kosovo.

Manuel Zaracin.jpg
Printscreen X Manuel Zaracin na panelu u Prištini

On je na istom događaju istakao da je odluka privremenih prištinskih institucija o vraćanju 24 hektara zemljišta manastiru Dečani - zakasnila.

Ovo nije prva kritika Manuela Zaracina, koji je nedavno upozorio prištinske vlasti da im zbog zabrane uvoza srpske robe preti isključenja iz Cefte. Sve češće opaske koje vlada Aljbina Kurtija dobija od Nemačke, prema mišljenju potpredsednice parlamenta Snežane Paunović, pokazuje da su u Evropi možda malo studioznije krenuli da se bave problemima u južnoj srpskoj pokrajini.

snezana-paunovic-foto-zorana-jevtic-rgb--3.jpg
Zorana Jevtić Snežana Paunović

"Ako to nije samo još jedan od deklarativnih nastupa jednog zvaničnika koji neće promeniti suštinu... Volela bih da sve ovo bude pokazatelj da su razumeli da su Kurti i njegova kvaziadministracija zapravo suštinski problem u dijalogu između Beograda i Prištine i da su razumeli kolika je patnja srpskog naroda kao posledica fašističkog pristupa ka etničkom čišćenju koje Kurti manifestuje", navela je ona i dodala:

"Nisam optimista do kraja da će to naterati Kurtija da formira ZSO po statutu koji je napisala EU, kao što nisam optimista da će ih suspendovati iz Cefte, iako svojim postupcima to zaslužuju. Ono što je realno očekivati jeste da će se održati sastanci u Berlinu, koji se tiču Berlinskog procesa, koji u dobroj meri tretira Ceftu, i moglo bi to da bude mesto na kojem će se doneti jedna tako važna odluka o suspenziji tzv. Republike Kosovo. Mislim da bi to bilo dragoceno za ceo Zapadni Balkan, za ceo region, za celu Evropu", navela je Paunovićeva.

Ona je dodala i da smatra da će Kurtijev teror prema srpskom narodu, kako se budu približavali izbori u tzv. Republici Kosovo, biti sve veći.

"Ne mislim da će formirati ZSO, jer bi to u dobroj meri poljuljalo njegov imidž koji pokušava da izgradi, a to je da je neko ko je glavni u formiranju "velike Albanije" kao iskonske ideje albanskog naroda", navela je Paunovićeva i dodala da ne očekuje da će Kurti povući ijedan razuman korak.

Uskoro ukidanje zabrane uvoza robe?

Radimo i posvećeni smo tome da 10-godišnjica Berlinskog procesa bude uspešna, odgovorila je tzv. vlada Kosova na pitanje RSE da li razmatra zahtev Nemačke za ukidanje zabrane uvoza robe iz Srbije.
Ambasada Nemačke u Prištini potvrdila je da je "bilo mnogo razgovora između nemačkih i kosovskih zvaničnika na ovu temu" jer "Nemačka želi da postigne rezultate u vezi sa Ceftom na ovogodišnjem samitu Berlinskog procesa".



Kurir.rs / K.P.

BONUS VIDEO

Kurir televizija "SRBIJA NE MOŽE SAMA DA NAMETNE FORMIRANJE ZSO!" Stručnjaci tvrde: Glavni problem je što se Briselski sporazum više ne pominje u zapadnim krugovima