Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "S&P" Global Ratings povećala je kreditni rejting Republike Srbije na investicioni, na nivou "BBB-" sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je ovo zajednički uspeh svih građana Srbije i vest od ogromnog značaja za celu našu zemlju.

„Srbija je danas ocenjena kao zemlja sa investicionim rejtingom i ovo je zaslužena potvrda renomirane agencije za ocenu kreditnog rejtinga, da se nalazimo na uspešnom putu kontinuiranog ekonomskog rasta i makroekonomske stabilnosti. Ponosan sam na ovaj veliki uspeh“, izjavio je Siniša Mali po objavi izveštaja.

Agencija „S&P“ Global Ratings podigla je dugoročni kreditni rejting Republike Srbije u stranoj i domaćoj valuti na nivo „BBB-“, sa „BB+“. Istovremeno, podigla je i kratkoročni kreditni rejting u stranoj i domaćoj valuti na „A-3“, sa „B“.

„Dugo smo ovo čekali, ovo su odlične vesti za Srbiju koja je u prethodnoj deceniji pokazala da ima snagu, volju i odlučnost da uspešno sprovodi započete reforme razvoja i Agendu rasta. Investitori su nam već sa prošlogodišnjim rekordom u prilivu stranih direktnih investicija od 4,5 milijardi evra, pokazali da Srbiju visoko kotiraju na investicionoj mapi, a sada je stigla i zvanična kredibilna potvrda vidljivosti našeg rada“, poručio je Mali.

On je podsetio da su ranije ove godine, sve tri rejting agencije dale pozitivne izglede da Republika Srbija dobije povećanje kreditnog rejtinga, a sada je Srbija, od jedne od tih agencija, podignuta na nivo zemlje sa investicionim rejtingom.

„To će dovesti do dodatnih priliva stranih investicija i značajno nižih troškova zaduživanja na tržištu kapitala“, pojasnio je ministar finansija.

U izveštaju „S&P“ se navodi da povećanje ocene kreditnog rejtinga odražava snažnu makroekonomsku otpornost Republike Srbije na spoljne uticaje, disciplinovano makroekonomsko upravljanje, kao i da se očekuje da će dalja politika biti vođena na isti način.
Snažna domaća tražnja, delimično podržana državnim infrastrukturnim projektima koji se odnose na „Ekspo 2027“, navodi „S&P“ u izveštaju, povećava procenu rasta BDP-a na četiri odsto u 2024. godini, kao i u narednim godinama.

U izveštaju je ocenjeno da se očekuje da će stabilan rast BDP-a i razumno kreiranje makroekonomske politike obuzdati sve fiskalne pritiske i zadržati nivo javnog duga na prihvatljivom nivou.

„Visoke devizne rezerve, uključujući i sve više diversifikovane neto strane direktne investicije, ublažiće potencijalne šokove i rizike koji dolaze iz spoljnog sveta“, navodi se u izveštaju.

Konstatuje se da institucionalni i ekonomski profil Republike Srbije i njeni izgledi za dalji rast ostaju čvrsti i stabilni. Prognoza rasta za ovu godinu veća je u odnosu na prethodnu procenu agencije, a podržana je realizacijom infrastrukturnih projekata u okviru programa „Skok u budućnost – Srbija 2027“.

Kako je navedeno, stabilni izgledi za dalje napredovanje Srbije se ogledaju i u postepenom opadanju zavisnosti od regionalnih političkih tenzija, jačanju otpora na iste, nastavku strukturnog poboljšanja standarda i sprovođenju započetih reformi.

„Izgledi za rast Srbije ostaju dobri zbog velike potražnje i investicija u vezi sa Ekspom 2027“, navodi se.

Ministar Mali je dodao da unapređenje kreditnog rejtinga na nivo investicionog, na nivou „BBB-“ sa stabilnim izgledima za njegovo dalje poboljšanje, ima dalekosežne benefite za srpsku ekonomiju.

„To, ne samo da povećava poverenje stranih investitora, dovodi do priliva kapitala i investicija, već i otvara vrata za povoljnije uslove finansiranja, kako za državu, tako i za domaću privredu i građane. Konačan efekat je brži ekonomski rast, veća zaposlenost, nove fabrike i nova radna mesta, veće plate i penzije, a posledično i još bolji kvalitet života građana Srbije“, zaključio je ministar finansija Siniša Mali.