Srbija je prvi put u svojoj istoriji dobila investicioni kreditni rejting! Ovu vest juče je saopštio predsednik Aleksandar Vučić, koji je objavio da je investicioni kreditni rejting našoj zemlji dodelila agencija "Standard end Purs".

Vučić je naglasio da izveštaj o pregledu srpske ekonomije predstavlja istorijski trenutak za našu zemlju. Kako je podsetio, Srbija je prva zemlja Zapadnog Balkana, ali još značajnije - trenutno jedina zemlja kandidat za članstvo u EU, koja ima investicioni rejting.

Poverenje

"Gotovo čitavu deceniju težimo ovome. Danas svi možemo s ponosom da objavimo da je Srbija postigla značajnu prekretnicu u svom ekonomskom razvoju time što je naš kreditni rejting podignut na nivo BBB-, čime je kreditni rejting, međunarodna ocena naše zemlje, prvi put u istoriji dostigla nivo investicionog ranga. Ovo nije samo oznaka i ocena, već predstavlja prekretnicu za ekonomsku putanju naše države. Današnje podizanje rejtinga predstavlja prelomni trenutak za Srbiju i naše kompanije. On otvara vrata nižim troškovima finansiranja, većem pristupu međunarodnim tržištima kapitala i povećanom poverenju investitora", naveo je predsednik.

Analiza Blumberga

Agencija Blumberg je, analizirajući vest da je Srbija prvi put dobila investicioni kreditni rejting, ukazala na mere koje je država preduzela kako bi ostvarila taj uspeh. U tekstu se naglašava da je Srbija napredovala od haosa iz devedesetih godina izazvanog oružanim sukobima u regionu i međunarodnim sankcijama i da sada ima jednu od najviših stopa rasta u Evropi. Takođe se navodi da dodeljivanje investicionog rejtinga Srbiji predstavlja odraz njene bolje ekonomske otpornosti na šokove zahvaljujući snažnom makroekonomskom upravljanju, za koje se "očekuje da će opstati u narednim godinama".
"S&P Global rejtings" podigao je kreditni rejting Srbije u stranoj valuti, čime su njene obveznice u stranoj valuti izašle iz kategorije "otpad",  ističe se u analizi i dodaje da su ekonomski izgledi stabilni i da ocena o kreditnom rejtingu stavlja Srbiju u isti rang s Mađarskom i Rumunijom i jedan stepen ispod Meksika.

Aleksandar Vučić
Beta Frederic Sierakowski Aleksandar Vučić

 Vučić objašnjava da će srpske kompanije od sada lakše, brže i pod povoljnijim uslovima moći da privlače strane investicije, čime se krči i utire put za rast, inovacije i otvaranje novih radnih mesta u različitim sektorima naše privrede. Kako je naglasio, sada je Srbija otvorila vrata i onim investitorima koji su želeli, ali nisu mogli da ulažu u Srbiju zbog svojih pravila da investiraju samo u zemlje investicionog ranga. Predsednik je izjavio i da status koji smo dobili signalizira međunarodnim investitorima da je Srbija stabilna i atraktivna destinacija za ulaganje s niskim rizikom ili visokom sigurnošću i izvesnošću za obavljanje investicionih aktivnosti.

"Ovo je poziv svetu da investira u Srbiju i obećanje svetlije ekonomske budućnosti za sve. Zajedno ćemo koristiti ovaj zamajac i nastaviti da težimo izvrsnosti", poručio je predsednik Vučić.

Vučević: Ovo je uspeh svih nas

Premijer Miloš Vučević ocenio je da je kreditni rejting koji je Srbija prvi put dobila najjači signal za nove direktne investicije i čestitao svim građanima.

"Srbija prvi put dobila investicioni rejting! Ova fantastična vest je dokaz odgovorne ekonomske politike koju već 12 godina vodimo Aleksandar Vučić, Vlada Srbije i Srpska napredna stranka, rezultat našeg rada i garant još boljih rezultata u budućnosti. Kreditni rejting je ključni pokazatelj za investitore da je Srbija sigurno mesto za ulaganje. To je najjači signal za nove direktne investicije, za nove fabrike ili portfolio investicije, ali i šansa za povoljnije uslove finansiranja kako države, tako i domaćih preduzeća i samih građana. Očekujemo još brži ekonomski rast i veću zaposlenost. Čestitam građanima Srbije. Ovo je uspeh svih nas", napisao je Vučević na svom Instagram nalogu.

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je ovo zajednički uspeh svih građana Srbije i najvažnija vest za naše javne finansije i ekonomiju.

Screenshot 2024-10-05 080900.jpg
Screenshot RTS Siniša Mali, prvi potpredsednik Vlade i ministar finansija

"Srbija nije više zemlja tzv. spekulativnog ulaganja, sada smo u grupi zemalja koje su razvijene, najstabilnije i to otvara novo poglavlje, privlačenje novih investitora, otvaranje novih fabrika, veće plate i penzije... Od danas razgovaramo o Srbiji, koja je zemlja potencijala, novih investicija i novih ulaganja i sigurnije budućnosti za mlade", rekao je Mali.

Presedani

On kaže da je dobijanje investicionog kreditnog rejtinga potvrda odgovornosti politike koju je Srbija vodila i prekretnica u ubrzanom rastu naše ekonomije.

"To je kao kad iz beton lige uđete u prvu ligu. Sada se takmičimo s najboljima. Srbija više nije zemlja u razvoju, sada smo u grupi zemalja koje su razvijene i stabilne. Ovo otvara poglavlje ubrzanog daljeg rasta, privlačenje investitora, veće plate, veće penzije. Od 2018. pa do danas smo najbrže rastuća ekonomija u Evropi. Da kažem mladim ljudima da je ovo najveći i najbolji signal: ostanite u Srbiji. Od danas razgovaramo o Srbiji koja je zemlja potencijala, budućnosti", naglasio je Mali.

Ekonomista Ivan Nikolić objašnjava za Kurir da je privredni ambijent, odnosno stanje u srpskoj ekonomiji, doprineo da dobijemo ovaj rang koji smo toliko dugo očekivali, priželjkivali i stremili mu.

screenshot-12.jpg
Kurir Televizija Ivan Nikolić, ekonomista

 "To će samo po sebi značiti niže i povoljnije uslove zaduživanja i znak je za buduće investitore da smo sigurni za ulaganja. Može se reći da sad imamo papir na kojem piše da imamo renome, rejting i poziciju kojoj se veruje, što znači da Srbija postaje još atraktivnija investiciona destinaciju. Mi smo u ovom trenutku izuzetak, jer su sve zemlje sa rejtingom već u EU. Presedan smo i po mnogo čemu, na primer po tome što smo dobili rejting, a imamo formalno aranžman sa MMF. Mislim da to nikad u istoriji nijedna zemlja nije uradila. Sada će ovo pomoći i MMF da se pozicionira kao neko ko je u stanju da pomogne drugim zemljama čak do segmenta da im pruži dostizanje investicionog rejtinga. To nikad nije bio slučaj, jer oni obično dolaze kad je kritično u ekonomiji. Ovde je saradnja bila na mnogo višem nivou. Tako da i po tom osnovu je dostignuta neka posebnost i neki kvalitet koji nije ranije viđen. Nijedna zemlja nije imala takvo iskustvo, čak ni sam MMF", zaključio je Nikolić.

Kurir.rs / Ivana Kljajić