Dvodnevna poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Nemačkoj danas i sutra označiće još jednu diplomatski intenzivnu nedelju za našu zemlju.

Vučić će učestvovati na Konferenciji o održivosti u Hamburgu, koju će otvoriti nemački kancelar Olaf Šolc, i govoriće na panelu "Pregovori o novoj alijansi - odgovoran i kružni lanac snabdevanja baterijama".

Srpska ponuda

Tokom boravka u Hamburgu planiran je i susret predsednika Srbije s kancelarom Šolcom i drugim zvaničnicima. Nakon posete Hamburgu Vučić će otputovati u Tivat i učestvovati na Samitu procesa Brdo-Brioni. Beograd će, prema pisanju turskih medija, 11. oktobra biti domaćin predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu.

Screenshot 2024-09-23 000025.jpg
Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav Redžep Tajim Erdogan i Aleksandar Vučić

Tri dana nakon toga, 14. oktobra, predsednik Srbije će prisustvovati jednom od najvažnijih sastanaka koji će okupiti sve evropske lidere - velikom Samitu Berlinskog procesa, koji slavi 10- godišnjicu. To će biti još jedna prilika da srpski predsednik razgovara sa Šolcom, predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, premijerkom Italije Đorđom Meloni i mnogim drugim uticajnim državnicima.

Sve ove posete i susreti pokazuju da Srbija ima visok međunarodni politički rejting, kaže za Kurir bivši diplomata Zoran Milivojević.

"Svaka ta poseta predstavlja i specifičan interes za saradnju sa Srbijom, što znači da je srpska ponuda za saradnju na dosta visokom nivou. To naročito pokazuje dobijanje investicionog kreditnog rejtinga. Svakako da to preporučuje Srbiju, jer svi ovi politički razgovori imaju jaku ekonomsku dimenziju. Ne radi se o bilo kakvim posetama i susretima. Ovo su sve visoko rangirani i lideri i države koje predstavljaju. Srbija je sagovornik nekim od najvažnijih i regionalnih, ali i svetskih lidera i tu imam u vidu značaj Nemačke, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, čiji je predsednik u subotu bio u Beogradu", napominje Milivojević.

Pozitivna pažnja

On ocenjuje da svi ovi diplomatski kontakti imaju dve dimenzije - međunarodnu poziciju Srbije i odnose između samih lidera.

screenshot-10.jpg
Kurir Televizija Zoran Milivojević

 "Ovaj drugi element je jedan od važnijih, jer diže nivo saradnje između država i naroda. To posebno važi kada je reč o odnosu Vučića s Bin Zajedom, sa Erdoganom, ali i sa Šolcom. Rezultati će sigurno biti dalje jačanje političkih odnosa, ali pre svega ekonomskih. To se videlo iz potpisivanja sporazuma sa Emiratima, sigurno će proizvesti dalje produbljivanje ekonomskih odnosa s Nemačkom, vrlo verovatno i s Turskom", smatra Milivojević.

Deset godina Berlinskog procesa

Berlinski proces, inicijativa EU sa ciljem unapređivanja saradnje zemalja Zapadnog Balkana, započeta je 2014. godine. Ovaj proces podrazumeva seriju sastanaka najviših predstavnika država, predsednika, premijera, ministara, ali i civilnog društva u oblastima ekonomske saradnje, održivog rasta, bilateralnih odnosa i regionalnog pomirenja.

Poruke koje su se mogle čuti na okupljanju ministara spoljnih poslova tog formata uoči velikog samita ukazuju na to da događaj zakazan za 14. oktobar u Berlinu treba da bude i proslava desetogodišnjice, ali pre svega prekretnica u budućem radu. Šef srpske diplomatije Marko Đurić na tom skupu je rekao da je Berlinski proces jedan od ključnih formata za jačanje regionalne saradnje i razvoja, što direktno doprinosi procesu evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Govoreći o samitu u Berlinu 14. oktobra i Berlinskom procesu, bivši ambasador Milovan Božinović kaže za Kurir da će to biti izuzetno važni sastanci, što nagoveštava i značaj učesnika. On smatra da je i ovo pokazatelj da vlade država članica EU pokušavaju da zaista nešto učine i ne ispuste Zapadni Balkan i od njega naprave novi problem.

sequence-01.01-47-18-18.still006.jpg
Kurir Televizija Milovan Božinović

 "Srbija je dobra u tome da i u ovim geopolitičkim turbulencijama zadržava pažnju u svetskoj javnosti, i to vrlo pozitivnu pažnju. Naša diplomatije, pre svega predsednik Vučić, u tome su neumorni. Sve je to deo jedne dinamike u kojoj mi moramo da se držimo na površini, da ne potonemo. Na samitu Berlinskog procesa očekuju se lideri EU koji će i svojim prisustvom želeti da pokažu važnost ove inicijative. Posle dugo godina, Berlinski proces, koji je u suštini asistencija EU zemljama kandidatima da idu napred ka članstvu, vraća se na velika vrata. U EU su svi ravnopravni, ali su ipak Nemačka i Francuska malo ravnopravnije, kako se to cinično kaže. I ako je cilj naše vlade da jednim opipljivim korakom krene napred, onda mora pre svega sa Šolcom i Makronom da bude u stalnom dijalogu. Uz njih dvojicu, Đorđa Meloni je postala interesantnija nego što se očekivalo", objašnjava Božinović.

Kurir.rs