Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovaće sutra na Samitu lidera Brdo-Brioni procesa u Tivtu čiji domaćin je predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Tokom Samita, koji se u Porto Montenegru održava danas i sutra, biće održana i plenarna sednica, na kojoj će se razgovarati o pitanjima unapređenja saradnje zemalja Zapadnog Balkana sa zemljama članicama EU, saopšteno je ranije iz Kabineta crnogorskog predsednika.

Nakon plenarne sednice, uslediće pres konferencija na kojoj će govoriti Milatović, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar i predsednik Hrvatske Zoran Milanović.

Vučić u Tivat odlazi iz Hamburga, a kako je ranije naveo, sa predsednicom Slovenije razgovarao je o susretu lidera u Procesu Brdo - Brioni i zahvalio na podršci koju Slovenija pruža Srbiji na putu ka članstvu u EU.

Predstojeći samit lidera Brdo-Brioni procesa prilika je da se potvrde dobrosusedski odnosi i ojača regionalna saradnja, te da se iskaže potreba za intenziviranjem strateškog dijaloga između EU i zemalja Zapadnog Balkana.

Proces Brdo-Brioni zajednička je slovenačko-hrvatska inicijativa pokrenuta 2010. godine radi jačanja uzajamnog poverenja i pomoći zemljama Zapadnog Balkana na putu ka Evropskoj uniji, a članovi inicijative su Crna Gora, Srbija, Albanija, Severna Makedonija, Bosna i Hercegovina.